03/05/16 10:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Китай си постави за цел икономически растеж от 6.5-7% за тази година


Китайският народен конгрес постави цел за постигане на ръст на икономиката през 2016 г. от 6.5-7%, съобщиха световните агенции.

Целта е част от 5-годишен план, който се очаква да бъде приет на конгреса на управляващата партия, който ще зададе икономическия и политически дневен ред на Китай. В своя реч пред делегатите премиерът Ли Къцян предупреди за "трудната битка", която предстои.

Пекин се бори със забавяне на икономиката и с прекомерната си зависимост от тежката индустрия и производството, отбелязва Би Би Си. Страната се опитва да балансира между необходимостта от стимулиране на растежа с преструктуриране на спадащата индустрия. Миналата година целта на страната бе ръст от около 7%, а икономиката нарасна с 6.9 на сто – най-ниското увеличение от 25 години насам.

Страната си поставя за цел инфлация "около 3%" и безработица в рамките на 4.5 на сто. Същевременно разходите за отбрана ще бъдат увеличени със 7.6%, по информация на държавната информационна агенция.

Анализаторите отбелязват, че очаквано страната е заложила ръст на икономиката, но задаването на диапазони, вместо твърди числа е знак за по-сговорчивата позиция на властта за необходимите структурни реформи. Според икономисти е възможно растежът да спадне под миналогодишните 6.9%.


Националния народен конгрес на Китай се състои от близо 3 хиляди делегати, избрани от провинциите и автономните райони, общините и въоръжените сили. Делегатите се избират за петгодишен мандат, а конгресът се събира веднъж годишно, като сегашната му сесия ще продължи 12 дни, по информация на Ройтерс.

Би Би Си посочва, че реалното влияние в управлението е съсредоточено в ръцете на около 150 души – постоянната комисия, излъчена от конгреса, която се събира веднъж на няколко месеца. На теория конгресът има правомощията да променя конституцията и да приема закони, но той не се разглежда като независим орган в смисъла на западното разбиране за парламент.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване