03/05/16 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Кои страни генерират най-много енергия от ВЕИ в ЕС?

 Списъкът от страни на Европейския съюз (ЕС), които бият целите си по отношение на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), продължава да расте. Като част от постоянния поток от добри новини през последните три години, се оказва, че все повече страни изпълняват целите си за 2020 г. за генериране на възобновяема енергия с много по-бърз темп, пише Quartz.

Първи бяха Швеция, България и Естония. След това миналата година в клуба влезе и Литва.

Сега още повече страни се присъединяват към тях. С Финландия, Хърватска, Румъния, Италия и Чехия броят на страните, които са изпълнили възобновяемите си цели за 2020 г., се удвоява. Данните идват от статистическата агенция на ЕС Евростат, като последните цифри са за 2014 г.

Швеция продължава да генерира най-много енергия от възобновяеми източници, до голяма степен заради множеството си водни ресурси. Страната генерира над половината от енергията си чрез възобновяеми източници.

В ЕС като цяло 16% от генерираната енергия е от ВЕИ. Това е с 1 процентен пункт повече от предишната година и все повече доближава региона към изпълнение на целта от 20% през 2020 г. Слънцето и вятърът са най-бързо растящите източници на енергия от ВЕИ, като капацитетът нараства прогресивно през последните 15 години.

Всичко това е част от известната като стратегия „20-20-20“ на ЕС, която включва мандати за намаляване на вредните парникови емисии с 20% и увеличаване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност с 20% до 2020 г.

Това създава основата, нужна за ангажимента на ЕС, поет като част от преговорите по климата в Париж, за намаляване на вредните парникови емисии с 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

Други страни също са на път да постигнат целите си по-рано. Сред тях е Дания, страната, която постави световен рекорд за генерирана вятърна енергия миналата година, както и Австрия, и дори силно задлъжнялата Гърция.

Не всички новини по този фронт обаче са добри. Някои от най-големите замърсители на ЕС продължават да са далеч от постигането на целите си. Германия, Франция и Обединеното кралство, които заедно формират 45% от всички вредни парникови емисии в ЕС, са също доста назад в постигането им. От трите само Франция си е поставила по-амбициозна цел, отколкото тази на ЕС като цяло.

Изгарянето на дървесина и други твърди биогорива е най-голямата част от възобновяемите източници в ЕС. Анализ на Climate Central обаче разкрива, че изгарянето на биомаса в индустриален мащаб може всъщност да ускори глобалното затопляне. Затова ЕС проучва дали биомасата трябва да получава субсидии като възобновяема форма на енергия.

Няколко страни генерират по-малко енергия от възобновяеми източници през 2014 г., отколкото през 2013 г. Сред тях са България и Хърватска, което показва, че постигането на целите за 2020 г. е само част от сметката.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване