03/06/16 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Изпращам БОП и ДАНС на гърците, за ден ще се справят с трафикантите

 Жандармерията разигра една от най-опасните ситуации, при която би се наложило затваряне на граничния пункт "Кулата" заради имигрантска вълна.

Ако искат мога да им пратя нашите НСБОП и ДАНС на гърците и за един ден ще се справят с трафикантите. Това предложи на южните ни съседи премиерът Бойко Борисов след провелото се на територията на ГПУ – Петрич съвместно учение „Граница 2016“.

По думите на министър-председателя, България и Турция са в много добри отношения и координират отлично дейностите си. С Гърция обаче нещата не са такива.

„Гърците ги обичаме, приятели сме и сме съседи. За това и не се градяла ограда с тях, но трябва и от тях воля“, коментира Борисов и допълни, че повече няма да се толерират нелегалните емигранти. Той ще настоява за възстановяването на Шенген и да се спазва закона.

„Терминът нелегални мигранти да си бъде такъв какъвто е по закон – не може да толерираме нарушението на закона“, обясни той.

Бойко Борисов е категоричен, че мигранти ще бъдат само през официалните гранични пунктове след потвърдена дестинация, където те са желание. Там ще се вземат отпечатъци, ще им се осигури медицинско обслужване.

„Днес не случайно военновъздушните ни сили разучиха границата. Наблюдаваме я, за да знаем в дълбочина какво се случва, за да можем да реагираме. В рамките на един ден можем да свалим още 500 човека а границата“, заяви още премиерът.

По думите му, всички държави ни подкрепят. Ситуацията в страната ни е чудесна и досега няма претенции към властите за някакви действия по време на бежанската криза.

По-късно на брифинг той заяви, че половината от техниката и личния състав на военните ще останат на границата, за да я охраняват. Ще има поне 400 души от полицията, жандармерията и армията.

„Успели сме за кратко време, вярно полеви са условията, но ако имате интерес може да видите лагерите, къде спят военните. Не случайно тук е областният управител, кметовете на Кресна, Сандански и на Петрич. Така, че да успокояват населението, а и с чисто тилови задачи, които сме възложили да имат готовност да помагат на нашите граничари, жандармеристи и военни, които са тук на границата. Защото те първо тях пазят, после и цялата държава. Ресурсно са осигурени", заключи Борисов след като изрази своето задоволство от учението.

То бе наблюдавано от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов и областния управител на Благоевград Бисер Михайлов. Военният министър Николай Ненчев не бе сред наблюдаващите, тъй като е в отпуск.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване