03/06/16 11:37
(http://www.klassa.bg/)

Диверсия: Турски инструктори готвят край Херсон терористи за щурм срещу Крим

 Вицепремиерът на кримското правителство Руслан Балбек информира, че в района на Херсон в Украйна са се появили специално обучени турски военни инструктори със задачата да обучават наемници за бойни операции. "Задачата им е да създадат сайт за обучение на наемници за борба на открит терен или градска среда", това заяви Балбек пред РИА „Новости", цитирана от БГНЕС.
 Приемащата ги страна, според вицепремиера, са лидерите на Меджлиса на кримските татари. Целта е да се създаде работеща бойна единица, която да бъде под ръководството на Меджлиса. 
 
Според него регионът около Херсон е станал "място за привличане на международни терористи.
 
Внасят се радикали от Турция, като " Сивите вълци", бойци, които са участвали във войната в Сирия на страната на „Ислямска държава”, както и в превратите в Египет, Либия, а също и бойци от Кавказ, които са във федералния списък на издирваните". 
 
Според Балбек, турските сили в Украйна играят независимо от украинските власти и се интересуват от дестабилизация на политическата ситуация.
 
„Отчитайки тайното споразумение на Меджлиса с украинските олигарси, сред които Игор Коломойски, е възможно бунтовниците да се обърне срещу украинските власти за организирането на нов Майдан, и нов преврат", сподели Балбек. 
 
Меджлисът е изпълнителен орган на Курултай. Това е националният конгрес, върховен представителен орган на кримските татари. Курултай делегатите се избират на всеки пет години.
 
Лидерите на Меджлиса на кримските татари са украинските политици Рефат Чубаров и Мустафа Джемил.
 
Те се противопоставят на обединението на Крим с Русия и оставянето на полуострова в състава на Руската федерация.
 
Поради екстремистките си изказвания, подклаждащи етническа омраза, през 2014 г. за срок от пет години им бе отказано влизане в Русия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване