03/06/16 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Кървав чадър уби Георги Марков - подарък за ЧРД на Тато

 Един обгърнат в тайнственост публичен разстрел на моста „Ватерло” в Лондон превръща писателя дисидент Георги Марков в легенда. Датата е 7 септември 1978 г. Това е рожденият ден на Тодор Живков. Покушението е своеобразен подарък за диктатора, чийто режим е под прицела на авторовото перо.


Същия ден Марков, който е емигрирал от социалистическа България и работи за радиостанциите Би Би Си, „Дойче веле“ и „Свободна Европа“, паркира колата си и тръгва пеш по моста. На автобусната спирка той изведнъж усеща пронизваща болка, като ужилване от насекомо, в задната част на десния крак. Марков поглежда зад себе си и вижда човек, който вдига чадър от земята. Непознатият бързо пресича от другата страна на улицата и хваща такси.
 

Случаят се запомня като „Убийството с чадър“, като се твърди, че физическият убиец е Франческо Гулино, чието кодово название е Пикадили. В лондонската болница „Сейнт Джеймс“, където Марков умира три дни по-късно, на тялото е направена аутопсия. Криминалните патолози откриват малко метално топче, забито в прасеца му. То е с диаметър 1,52 мм. По-нататъшните експертизи откриват следи от токсичното вещество рицин, с което си служат агентите на КГБ. На 1 март се навършват 87 години от рождението на писателя.

 

 

РОДИНАТА


 

Георги Иванов Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. Завършва Първа мъжка гимназия, а след това следва индустриална химия. Работи като инженер-технолог и преподавател в техникум.

 

 

СЕМЕЙСТВОТО


 

Извън работата си по сборниците разкази и новели „Портретът на моя двойник“ и „Жените на Варшава“, както и свалените от сцена заради цензурата пиеси: „Да се провреш под дъгата“, „Асансьорът“, „Атентат в затворената улица“, „Комунисти“, „Аз бях той“, Георги Марков е отдаден на съпругата си Анабел и дъщеричката си Александра-Райна.

 

ФАМИЛИЯТА


 

Георги с брат си Никола (прави), а седнали пред тях са майка му Райна, по-малкият брат Васил и бащата Иван.
 

 

ПАМЕТТА


 

Малцина знаят, че Георги Марков е един от авторите на сценария за първите серии от популярния филм „На всеки километър”. Той обаче е заличен от екипа и не е удостоен с Димитровска награда. При откриването на паметника му на площад „Журналист” в София през ноември 2014 г. обаче слово за него произнася Георги Мишев.
 

 

ПРЕСАТА


 

Пресата в цяла Западна Европа отделя цели страници за покушението над Георги Марков. Снимката е кадър от документален филм за него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване