03/06/16 14:13
(http://pik.bg)

Най-усъвършенстваните роботи през 2016г.

Най-усъвършенстваните роботи през 2016г.

Колко близо сме до създаването на съвършения робот? За последните години напредъка в тази област е толкова голям, че у мнозина дори се поражда страх дали бъдещето на човечеството един ден няма да бъде застрашено от супер интелигентни роботи.

От Tech Radar са решили да ни разкажат за шест робота, за да разберем колко далеч са стигнали учени и инженери и дали сценариите от научно-фантастичните филми могат да станат реалност.

Robo-Olympics

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) разработват роботи, които могат да маневрират и да правят различни неща вместо хората. Целта е един ден те да се пращат там, където хората не могат да отидат, като райони с радиоактивно замърсяване например.  Тези роботи могат да  влизат и излизат от автомобили, да отварят врати, да работят с електрически инструменти и да се изкачват и слизат по стълби.

NAO роботи

NAO роботите са програмируеми роботи, създадени от Aldebaran Robotics. Изумителното при тях е, че не са им чужди дори някои човешки качества като самосъхранение и доверие. Когато им се даде заповед да продължат след като достигнат до ръба на масата например, роботите очарователно отказват, докато някой не им обещае, че ще ги хване.

Четириноги роботи

Boston Dynamics е компания закупена от Google, която е известна със своите четириноги роботи. Тази Коледа компанията показа снимка на шейна на Дядо Коледа теглена от роботизирани елени. Закачливо кръстени Spot, и наподобяващи куче, те са най-новите в поредицата от бягащи и скачащи роботи на компанията.

Бармани-роботи

Корабът Quantum of the Seas е притежание на круизната компания Royal Caribbean. Една от атракциите на този луксозен кораб е така нареченият „BIONIC BAR”, където поръчките на пасажерите се приемат от барман-робот.

Atlas

Човекоподобният робот Atlas е висок 175 см, тежи 81,6 кг и може да подвига предмети до 4,5 кг. Той е разработен от Boston Dynamics и действията му са точно като тези на човек – може сам да си отваря вратата, за да се поразходи навън. Освен това, Atlas е в състояние да ходи изправен върху сняг, чакъл и лед.  

Робот с реалистично човешко лице

Hanson Robotics са разработили робот с прозвището Hans, който може да ви обърка дали е човек или робот. Благодарение на своите движещи се вежди, гъвкави бузи, човекоподобна брадичка и подвижни очи, този робот дори и от близко разстояние може да бъде сметнат за човек. Нещо повече, Hans е в състояние да ви проследи с очите си и дори да имитира, че иска да ви каже нещо.

Източник: digital.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване