03/06/16 12:07
(http://pik.bg)

ПИК TV: Янко Лозанов: Величието ни няма срок на годност

ПИК TV: Янко Лозанов: Величието ни няма срок на годност

„Опълченците на Шипка” е национална светиня. Този текст е икона.

Моето изпълнение на одата „Опълченците на Шипка” е скромен опит да бъде продължена една велика рецитаторска школа. Българската театрална традиция има привилегията да притежава изключителна рецитаторска школа. За съжаление, това изкуство бе заличено през последните 25 г. Защото ние се побояхме от благородния, автентичния художествен патос и се отдадохме на забавления, казано най-общо. Моето изпълнение е различно от това на големите майстори, но се опира на тях. Познавам в детайли тази традиция - и изпълненията на Константин Кисимов, и на Йордан Матев, и на Стефан Гецов, и на Димитър Буйнозов, и на Андрей Чапразов. Те са титани на словото. Но, за съжаление, днес като че ли няма актьори, които могат да понесат отговорността.

За да посегнеш към „Опълченците на Шипка” трябва много обич… Аз самият не смея да категоризирам своето изпълнение, нека хората да го оценят. Защо е толкова споделяно в социалните мрежи? Просто българите разбраха, че или ще се обърнат към словото на духовните си титани, или ще се заличат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване