03/06/16 14:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Радан Кънев: Румънската антикорупционна система е ефективна, защото не подбира по цвят


Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в спор в студиото на БНР на юридически теми с бившия председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Това според него обяснява защо за 5-6 години румънската антикорупционна прокуратура надхвърли резултатите на италианската система.

Герджиков изрази мнение, че съдебната система в Румъния започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище. Симптоматично според него е, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където също има корупция. Професорът даде пример с разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим и обясни случващото се в правораздаването при северните ни съседи с народопсихология.

Радан Кънев обаче оспори тези изводи. Тезата, че в Румъния се цели разправа с политически противници не издържа, защото от началото на кампанията "Чисти ръце" вече са се сменили три управления, аргументира се той. Има осъдени политици на всички нива на изпълнителната и законодателната власт. Кънев изтъкна, че множество разследвания се водят срещу магистрати, а това показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре.

Според Кънев нищо важно за съдебната система няма да видим в законопроекта, внесен от новия правосъден министър. С едно изключение - прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и от прокурорската квота 

"Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Няма нито един съществен, спорен, голям въпрос", отчете Радан Кънев.

"Големите въпроси за управлението на съдебната система, за разпределението на правомощията, за подбора и избора на ръководители в съдебната система ще се разглеждат доста по-късно, най-вероятно към края на годината, т.е. моделът, който ГЕРБ възприе - отлагане до дупка, е в ход", заключи Кънев. 

Да се противопоставят съд и прокуратура не е продуктивно, отбеляза проф. Герджиков. "Стана модерно да се хули съдебната система, идва ми в повече", призна той.

Професорът не отрече, че има "купуване" в правораздаването, но по-важно е според него да си изясним доколко е заразена системата. Според него една голяма част от магистратите са истински магистрати.

"У нас наистина има немалко хора, твърде странно и твърде много забогатели и трябва да е ясно кой откъде има тези средства", каза Огнян Герджиков.

На реплика на Радан Кънев, че при обществените поръчки има предварително и щателно нагласени такива, за да бъдат спечелени от неколцина олигарси, които никога не се конкурират помежду си, Герджиков отговори: "Има тежък, брутален картел на гърба на българския данъкоплатец, на гърба и на европейския данъкоплатец, от няколко фирми, които според популярния израз на господин Доган получават порциите на най-висше политическо ниво."
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване