03/06/16 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Християнката Захра не иска да я връщат в Иран

 Чиновници: Животът й не е заплашен

 

 

Прокуратурата я подкрепя, но агенцията за бежанците не иска да є дава статут

Обществото се раздели на две за бежански статут на красива фризьорка от Несебър

 

Историята на иранката Захра, която е приела християнството у нас, взриви духовете в Бургас. Младата жена застана пред съда в морския град, защото иска да получи статут на бежанец. Много хора се събраха пред съдебната палата в сряда, за да я подкрепят, защото ако се прибере у дома, може да я чака смъртно наказание. Други обаче не са съгласни да се уважи искането й, тъй като това може да повлече крак и да стане порочна практика - всеки, който поиска, да получава статут на бежанец у нас.

В момента Захра е част от Евангелската църква в Несебър и работи като фризьорка. През 2012 година тя избягала от Иран и първият й пристан бил в съседна Турция. Там заедно със сестра си и нейните деца прекарала известно време. По-късно сестра й заминала и се устроила в Швеция. Захра обаче иска да живее в България. “Тук се чувствам добре с новите си приятели”, казва красивата жена.

След като в поредно заседание Бургаският съд я изслуша, предстои да се вземе решение за съдбата й. Според държавното обвинение жалбата на иранката е основателна и трябва да се уважи искането. На делото бяха приети доказателства за опасността, която дебне Захра в Иран. Сред тях бе справка от електронен английски сайт - част от доклад на ООН за опасностите в страната. На заседанието обаче присъстваше и представител на Агенцията на бежанците - Галина Лалева, която заяви, че Захра не отговаря на нашите изисквания за бежански статут, че животът й не е заплашен реално, а и в момента в родината й няма военен конфликт.

Захра Шахсавани се озовава с искането си за втори път пред българския съд, след като веднъж СГС е отхвърлил молбата й.

За втори път през миналата година пред регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня, община Нова Загора, тя депозира молба за предоставяне на международна закрила и отново заявява пред интервюиращия орган, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена поради религията си. С решение № УПБ 2/27.11.2015 г. интервюиращият орган е отхвърлил молбата по съображения, че “чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група”.

В административния съд в Бургас е образувано дело по жалбата на Захра Шахсавани за отхвърлената молба.

Магистратите в Бургас заявиха, че ще оповестят решението си в законния срок, т. е. до един месец.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване