03/07/16 12:53
(http://www.dnevnik.bg/)

"Алфа Рисърч": Близо две трети от българите одобряват спирането на обществени поръчки от Борисов


Преместване фокуса на общественото внимание от икономиката и престъпността върху корупцията по високите етажи на властта и одобрение за спирането на големи обществени поръчки като стъпка за борба с разширяващия се периметър на корупцията.

Това са част от основните тенденции, регистрирани от резултатите на експресно (28 февруари - 4 март) и национално представително проучване (18 - 25 февруари) на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за първото тримесечие на 2016 г. Анкетирани са 1723 пълнолетни граждани. Извадката е двустепенна, стратифицирана по регион и тип населено място, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст, образование.

От средата на 90-те години изследванията периодически нареждат "корупцията" сред топ проблемите на страната. През последните 6 месеца обаче в резултат от засилените дебати по промените в конституцията, липсата на напредък по казуса КТБ, съмненията за картел при горивата, излезлите на светло тъмни страни от зависимостите в съдебната власт, сравненията с Румъния фокусът върху "голямата корупция" се превръща в основен прицел на общественото мнение, посочват социолозите. Той започва да определя и цялостното отношение към държавните институции, политическите сили, възприятието за причините за икономическата изостаналост на страната и ниския жизнен стандарт на българите.

Според 58.6% от хората въпреки напредъка в различни сфери корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности корупцията не пречи на успешното развитие на страната.

Критичната позиция доминира във всички социални и демографски групи, включително сред симпатизантите на управляващата коалиция. Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

Два са основните адресата, които общественото мнение държи отговорни за липсата на резултати в борбата срещу корупцията – висшата магистратура и прокуратура и управляващите.

62.2% от българите смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта. Поради това и всяка смела публична постъпка на хора от системата срещу двойния морал се посрещат с одобрение. В обществото съществува висока степен на очакване (66%) самите магистрати да поведат битката срещу корупцията.

След години наред трупан скептицизъм към възможностите за промени в съдебната система и закотвено към дъното доверие в правораздавателните институции за първи път се появяват признаци, че ако започне промяна отвътре, хората са склонни да я подкрепят.

Същите признаци на подкрепа за действия "отвътре" наблюдаваме и по отношение на инициираното от премиера Бойко Борисов и разпространило се с бързи темпове спиране на обществени поръчки поради съмнения за корупционна свързаност с Делян Пеевски или други гарантирано печеливши участници в публични търгове, коментират социолозите. 63,4% от анкетираните в експресното проучване на "Алфа Рисърч" оценяват положително действията на премиера. Какъвто и да е бил мотивът за тях, първите реакции показват недвусмислено, че проблемът "корупция" е толкова невралгичен за обществото, че то е готово да подкрепи всяка стъпка за борба с нея, коментират от "Алфа Рисърч".

Същевременно горчивият опит на хората от безславния край на редица добри намерения ги прави доста по-предпазливи в оценките им за радикалността и дългосрочния ефект от тези действия. 41.3% са на мнение, че спирането на поръчките показва политическата воля на правителството за решителна борба с корупцията. 55.8% обаче са на обратното мнение.

Накъде ще се придвижат обществените нагласи през следващите месеци до голяма степен ще зависи от очакваните резултатите от правителствената акция, коментират социолозите. А те са "за" - лична отговорност на лицата, създали предпоставки за корупция; наказуемост за упражняващите политически натиск; законови и процедурни гаранции, че порочните практики няма да се възпроизвеждат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване