03/07/16 21:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: България е готова да се справи, ако бежанския поток се насочи към територията ѝ


Всички външни граници трябва да се затворят, да се минава само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Това е позицията, която ще защитава България на срещата на Европейския съвет и Турция днес в Брюксел, заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си на Съвета.

Очаква се на срещата да се реши увеличаването на финансирането за сирийските бежанци в Турция и мерките, които Анкара ще предприеме за спирането на потока по балканския маршрут.

"Надявам се Турция, за парите, които ще получи, да си изпълнява задълженията, както и Гърция да си изпълнява ангажимента", заяви премиерът.

Бойко Борисов увери, че граничните власти на България са подготвени за реакция, в случай, че бежанския поток се насочи към България при затваряне на балканския маршрут. Мин.-председателят изрази надежда, че страната ще получи признание за доброто опазване на границата си, като бъде приета в Шенген до края на годината:

"Харчим десетки милиони, за да гарантираме нашия път. Ние пазим шенгенски граници по шенгенски начин, но всъщност не сме в Шенген, така че се надявам тази година и този парадокс да бъде приключен".

Премиерът заяви, че на Гърция трябва да се окаже помощ в случай, че изпълнява задълженията си за поддържане на горещите точки и стриктното опазване на границите.

България в момента е измежду спокойните държави и взима необходимите мерки за граничен контрол, увери Борисов.

"Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни и затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която да покрива територията и ако идва вълна, превантивно да я спрем", коментира още Борисов.

Премиерът уточни, че апаратурата, разположена по границата, са мобилните термокамери, които засичат движението на имигрантите. Борисов увери още, че Великобритания и други държави членки имат готовност да помогнат с техника, а при нужда ЕС ще предостави и финансиране. В същото време натискът на границата в момента е незначителен, успокои Борисов.

На въпрос как стои въпроса със споразумението за реадмисия с Турция, Борисов заяви, че то към момента се прилага. Основна тема за лидерите е съгласието на Анкара да приема обратно бежанците от ЕС, тръгнали към Европа през Балканите, като в замяна на това ЕС ще приема сирийци директно от територията на южната ни съседка. В този смисъл споразуменията за реадмисия с най-близките страни като България и Гърция ще бъдат от ключово значение за успеха на споразумението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване