03/07/16 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Борисов чака окончателно решение за бежанците в Брюксел днес

 С нагласа да се постигне окончателно решение по бежанската криза замина за Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той ще призове това да стане по вече лансираната от него формула.

“Надявам се в понеделник на срещата ЕС - Турция да се приеме моето предложение за пропускане само на бягащи от войната, и то през официалните ГКПП-та, да им се взимат отпечатъци, да им се правят медицински прегледи и да има потвърждение за дестинация, където са желани. Трябва да се възстанови Шенген. Икономическите гурбетчии - да изчакат”, обясни Борисов пред журналисти в събота.

Българският премиер бил оптимист, защото досега от всички държави - членки на ЕС, е изразявана подкрепа на тази позиция. Лошият сценарий е след срещата да не се излезе с окончателно решение, посочи още Борисов.

“Не приемам нито твърдата позиция на унгарския премиер Виктор Орбан, нито пък другата крайност - кой откъдето иска, да влиза, а ние да им даваме работа, жилища. Гърция трябва да си изпълнява ангажиментите по охрана. Многократно не само аз, но и други премиери сме коментирали това с Алексис Ципрас. Трябва воля и от гръцка страна. Като спрат нелегалните мигранти на зелена и морска граница и минават само през официалните ГКПП, потокът ще се регулира - допълни той. И предложи: - У нас няма ден да не задържаме трафиканти. Гърците са ни братя, но ако не могат да се справят, ще им пратя нашите БОП и ДАНС и за един ден проблемът ще приключи.”

Докато мятат бомби, няма как да не бягат хора, каза още Борисов. Те не са ни врагове, но могат да минават, както е по закон. Потокът ще секне, когато се ликвидира причината - военните конфликти, обобщи премиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване