03/07/16 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Депозитите се увеличиха двойно за 8 г.

 Депозитите на домакинствата са се увеличили почти два пъти в годините на кризата, показват данните на БНБ. Според тях в края на декември 2008 г. в банките на влог е имало 21,956 млрд. лева. В края на 2015 година сумата вече е над 42,5 млрд. лева, а през януари тази година тя се увеличава до 42,806 млрд.

Данните на БНБ показват, че от 2008 година досега депозитите нарастват

с почти еднакъв

темп, който е

около 3 млрд. лв.

на година

Причината за ударното спестяване на населението е в несигурната икономическа среда, която се създаде по време на кризата, коментират финансисти. Поради това хората, които имат възможност да спестяват, са вкарвали всеки допълнителен доход в банка, вместо да започват бизнес или да харчат.

Стремежът към спестяване не е намалял, показа увеличението на депозитите и през януари, въпреки драстичния спад на лихвите. Те са намалели близо 5 пъти за последните 6 години.

В края на 2008 г. например средният доход от влог е бил малко над 8%. През декември 2015 г. той пада на 1,48 на сто. От началото на годината има леко повишение на лихвите по депозити и средната е стигнала 1,51%.

Първият месец на годината всъщност е четвърти поред, в който се отчита нарастване на доходността на депозитите. Така нивото се е върнало на това, което бе през септември 2015 г. Въпреки това за една година - от януари 2015 г.,

средната лихва

по влоговете е

паднала двойно,

тъй като тогава е била 2,36%.

Средната доходност по депозитите всъщност се вдига от офертите на по-малките банки, предимно с българско участие. При тях има предложения за едногодишни депозити с лихва от 1,5-1,8%. Но и при тях има спад на доходността, тъй като през есента на миналата година офертите им бяха с 1% по-висока лихва.

Големите банки, в които е основната част от спестяванията обаче, от началото на годината свалиха доходността на влогавете. При тях офертите в повечето случаи за стандартен едногодишен

депозит са с

лихва от

0,05 до 0,3%

За по-кратък период има оферти и с лихва от 0,01%. За сравнение - само допреди няколко месеца те предлагаха между 0,2 и 0,7 на сто. В момента липсата на инфлация все още осигурява печалба от депозитите.

Всъщност вече

има спестовни

продукти, които

са губещи

- поне в първата година на откриването им. Става въпрос за спестовни сметки или други продукти, които банките предлагат. При тях има такса за откриване на сметката, а често и месечна сума за обслужване на сметката, която е между 1 и 2,50 лв.

Така се оказва, че при някои банки е необходимо да се внесат над 10 000 лева, за да може да има доходност след приспадането на такси, удръжки и данък върху лихвата. За по-малки суми загубата може да достигне до близо 1,5% годишно.

При заемите тенденцията е към намаляване. През 2008 г. има истински бум в кредитирането в сравнение с 2007-а. В рамките на една година заемите за неселението скачат от 14 млрд. на 48 млрд. лева. След това има ръст, но той е в пъти по-нисък - до близо 54 млрд. през 2012 г.

Оттогава

сумата на

отпуснати

заеми се свива

В момента общата сума е почти равна на тази през 2008 г. Липсата на интерес към кредитиране накара банките да свалят лихвите и сега те са на рекордно ниски нива - малко над 5% при ипотечните и около 10% за потребителските кредити. 

 

Цените на жилищата ново строителство са се вдигнали с 0,8%. СНИМКА: 24 часа

 

 

Финансовото богатство

стигнало 62,7 млрд. лв.

Финансовото богатство на домакинствата е достигнало 62,7 млрд. лева към септември 2015 г., показва последното изследване на анализаторите от “Индъстри уоч”. На годишна база сумата е нараснала с 4,1 млрд. лева.

Като основна причина се посочва раздвижването на пазара на труда. Заради ръста на заетостта и повишението на средните заплати общият доход на заетите българи се увеличавал. Домакинствата оставали предпазливи при планирането на личните финанси, въздържайки се от значително увеличение на разходите. Това се потвърждавало от спада с 0,7% на оборотите в търговията на дребно през третото тримесечие на 2015 г.

Доскоро ръстът на финансовото богатство се дължал до голяма степен на високия доход от лихви по депозитите, твърдят от “Индъстри уоч”. Заради падането на доходността им обаче приносът им намалявал. Българските вложители получили 736 млн. лева под формата на доход от лихви по своите спестявания през последните 12 месеца до септември 2015 г. Това е с 32% по-малко в сравнение с предходния 12-месечен период.

Пазарът на жилища в България се възстановявал, но бил все по-фрагментиран. По данни на НСИ през третото тримесечие на 2015 г. цените се понижават общо с 0,5% спрямо предходното. Поевтиняването на апартаментите в страната се дължало изцяло на съществуващите жилища, които загубили 1,4% от стойността си за тримесечието. Понижението на цените било индикация за остаряването на жилищния фонд и на промяната в търсенето, което все повече се насочва към новопостроени имоти. В потвърждение на това новите жилища поскъпнали с 0,8% спрямо предходното тримесечие. 

680 души с над
1 млн. лв. в банка

680 души имат на влог над 1 млн. лв., показват данните на БНБ за декември 2015 г. Общата сума, която те държат на влог, е 1,68 млрд. лв. Това прави средно по 2,47 млн. лв. на човек. За сравнение най-много като брой са депозитите до 1000 лева - 7,3 млн. с обща сума от 1,03 млрд. лв.
За една година броят на милионери с депозит се е увеличил с 65. А от 2008 година досега те са почти двойно повече.
Обяснението за ръста на милионерите с влогове е, че това са хора, които са имали бизнес, но са го продали, тъй като не са могли да го развиват в кризата. Парите от сделките пък са вложили в банка, вместо да се захващат с ново начинение.
През последните две години прави впечатление, че най-много се увеличават депозитите, които са до 200 000 лв. Причината е в затварянето на КТБ. Голяма част от хората с по-големи депозити ги разбиват на по-дребни суми, за да може те да са гарантирани от закона.
Данните на БНБ показват още, че броят на хората с кредити за над 1 млн. лв. в края на 2015 г. е 87. Спрямо предходните 3 месеца те намаляват със 17, а в сравнение с 2014 г. броят им се е увеличил с петима души.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване