03/07/16 06:21
(http://www.klassa.bg/)

ДСБ са мъртви! Да живеят ДСБ!

 След седмица “Демократи за силна България” няма да са същите. “Крайъгълният камък”, без който никоя реформаторска власт не може - определение, което дава на партията самият лидер Радан Кънев, казват, вече бил на трупчета, готов за генерална преработка.

При съвременната обработка на камъка преобладават механичните методи - отцепване, рязане и ударно разрушаване. Прилагат се и едни специални ножови триони във варианти за рязане с диамант. (От кого идва диамантът на Кънев - малко по-долу.)

Който познава Радан, знае, че той

няма да тръгне

към ударно

разрушаване.

Той не е политикът на показната саморазправа, напротив - демократът е, който дори с усмивка приема, когато някой го изоставя. (Макар че последното е само на пръв поглед така. Откакто д-р Москов го напусна, Радан продължавал да говори из структурите, че се вижда с него и че си говорят, но истината е, че двамата вече са достигнали точката на смразяване.)

Със сигурност Москов не иска да цепи партията. Иначе Радан обикаля и внушава на хората, че щом Петър представя из страната националната здравна карта, значи иска да направи точно това - да разбие ДСБ. Лидерът криел от ДСБ, че е срещу Москов. Но и ловко налагал усещането, че това е Черен Петър.

Кънев е дотам изкусен майстор на апаратната хватка, че не се разбрало дори как пробвал през арбитражната комисия да изхвърли въобще Москов от партията, за да не е дори редови член. Но отношенията между двамата са си тяхна работа... Всъщност такива те нямат.

Макар че за някои в партията може да е проблем двойственото отношение към Москов, в момента напрежението сред структурите се трупа основно по две линии - по повод инженерно готвения нов десен проект, и второ, срещу подготвяните промени в устава, които ще го реализират.

За това с кого преговаря лидерът за бъдещата трансформация на партията в нещо голямо - след малко.

Промените в устава, за които вече стана дума, ще се гледат на национална конференция в неделя. Партийци от страната, които вече са ги прочели, били скандализирани - те на практика отнемали пряката власт на всички и правели председателя пълновластен господар. Който не е съгласен с неговото мнение, ще е принуден да напуска ръководните позиции в структурите. “Явно Радан дотам се напати да чака 2 г. да оглави Реформаторския блок, че сега държи от самото начало да е ясно чия дума ще се слуша", обясни здравата централизация човек отвътре.

Проектоуставът създавал и нови структури, които не минават през вътрешни избори и чрез които може да се заобикаля националното ръководство. Предвиждат се и клубове по интереси, с които на практика ще се обезсмисля присъствието и волята на досегашните десебари. Всичко това създава

двойна въздушна

възглавница

около лидера

- в случай, че някой от грижливо подбраното бъдещо национално ръководство се окаже предател, ще се задейства второто ниво на защита - от тези, които не подлежат на санкцията на последното.

За да не скачат много хората срещу новия устав, някой от централата пуснал слух, че лично Екатерина Михайлова го е писала. Което пък хвърлило нея във възмущение. Някогашната “класна” на депутатите от СДС, преживяла какво ли не, била стъписана. Истината е, че нито тя, нито Иван Костов се занимават вече с партията, макар че и двамата още членуват в ДСБ.

Но да се върнем на устава. Миналата неделя Кънев събрал ръководствата от страната във Велико Търново, където всички освен софийската организация го обвинявали, че цепи партията и я унищожава, че иска да изгони неудобните и да запази буквите, под които да събере само послушните нему.

Чул се призив за оставките на Емил Мачиков като главен секретар и на Стоил Яков като шеф на щаба.

Вторият е председател на ДСБ - Петрич, но по-интересното е, че е член на борда на директорите на държавната фирма “Терем” ЕАД. Активът казал, че не е избирал последните двама за нищо и че те трябва да се махат. Яков бил подозиран, че обикаля страната, раздава пари и прави паралелни структури на ДСБ - навсякъде, където автентичните не били надеждни. По този начин партията се подменяла и физически, и ценностно.

При тези накървавени упреци на Радан, на когото варненската организация на ДСБ поиска оставката още след местните избори, понеже лидерът лично гарантира за неуспелия кандидат Чавдар Трифонов, му станало още по-неприятно, понеже открил, че структури от цялата страна искат да бутат двамата му стожери в партията.

Втората линия на напрежение сред актива е именно вече споменатата, реализирана от Яков задача - с пари Радан се облягал на

паралелни, 100% лоялни

на централата

структури из страната.

Финансите идвали от Никола Николов и Иво Прокопиев, така че Кънев правел римейк на кръга “Агнешки главички”, но от ново, модерно поколение. В тази си “елитарна” мисия кръгът разчита на няколко онлайн медии, а всички извън тях нарича презрително “жълто-кафяви”.

Иначе за бъдещия си проект с ядка едно ново ДСБ Радан разтваря максимално, до немислими турбоширочини ветрилото.

Засичан е да говори нееднократно и с активисти на партия “Зелените”, и с бивши поддръжници на Николай Бареков.

На места в страната преговарял и с хора на Христо Ковачки, макар и да не е ясно дали акцията му е синхронизирана лично с него. Според източници вдясно Радан се опитал да привлече дори Татяна Дончева с нейното “Движение 21”, но тя оставала скептична и му нямала много вяра...

Иначе по време на преговорите си Кънев

казвал, че много хора

от СДС и от ДБГ

ще се присъединят

към бъдещия му проект. Който обещава да е прероден, по-принципен и чист като сълза блок - без съжителството с Лукарски и Кунева.

Всички тези заигравания на широк терен със сигурност нямало да се приемат от сегашните десебари, затова и се полагали огромни усилия лидерът да се отърве от неудобните. В партията вече гъмжи от какви ли не версии и подозрения. Включително, че всички деформаторски и реформаторски ходове на лидера са съгласувани с Бойко Борисов - същия, когото не искаха за премиер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване