03/07/16 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Представляващият ВСС Димитър Узунов: Никой не е над закона - нито Борисов, нито Панов

 - Г-н Узунов, в Брюксел след 10 дни ще се прави анализ на мониторинговия механизъм за напредъка в правосъдието и вътрешните работи. Неотдавна от ЕК обявиха, че Румъния вече няма нужда от евродоклади, тъй като, за разлика от България, постига видими резултати в съдебната реформа и борбата с корупцията във властта. Вас изненада ли ви това?

- За съжаление не ме изненада. Изненада ме обаче как това предизвика неприкрито злорадство в някои среди, които иначе продължават да крият истинските си лица зад маската на радетели за дълбока съдебна реформа. Да, съдебната ни система има все още множество проблеми. Да, можем да свършим повече за тяхното по-бързо решаване. Но аз вярвам, че българските граждани все по-ясно виждат грозните амбиции на някои групировки, желаещи да подчинят значима част от съдебната система на своите корпоративни амбиции. Ако допуснем вместо истинска промяна, просто подмяна – това ще е най-голямата трагедия за българската правораздавателната система в най-новата история на държавата.

- Управляващите обявиха, че отнасяме този европейски шамар – отделянето на Румъния от България, по вина на съдебната власт, а не на законодателната, на изпълнителната или на който и да било друг.

- Съдебната власт е неразделна от единния държавен организъм. Няма как тя да поеме цялата вина, а останалите власти да са в стерилна среда и да не носят отговорност. Отговорност имаме абсолютно всички, медиите включително. Определени медии, които някои определят като бухалки, а за мен са по-скоро криви огледала, все по-открито отразяват изкривените амбиции на собствениците си за сметка на журналистическата етика и професионализъм.

- Кои са тия медии няма да питам. Тъй като напоследък, г-н Узунов, и ние журналистите, също като вас юристите, усвоихме от политиците трагикомичния навик да се виним взаимно в неетичност.

- Ще познаете тези медии много лесно. Те си служат с похвати отпреди 1989 г., за да изкарат любимците си герои. Тези медии се водят от интересите на собствениците си.

- Нека да поговорим за вашата работа. Успявате ли вече като представляващ ВСС да промените нещо в него?

- Признавам, трудно е.

- Защо? Не е ли достатъчно влиятелна позицията ви на пръв между равни?

- Най-много ми тежи, чисто в личен план, огромната доза лицемерие на мнозина участници в целия процес по осъществяването на съдебната реформа. Има хора, които първо предизвикват скандали само и само да се изпъчат с едни гърди напред, а после нападат други,че „рушат авторитета на институцията”… За разлика от тях, от мен няма да чуете прочувствени речи. Аз вярвам в завета на Апостола – дела трябват, а не думи. Работим. Резултатите сами ще покажат кой кой е.

- Като стане дума за „прочувствени речи“, повечето ваши колеги имат предвид стилистиката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – „Не на страха!“ и т.н. В какви отношения сте с г-н Панов, ако не е тайна?

- За себе си съм решил, както вече ви казах, че най-добре се говори с дела и резултати. Г-н Панов изглежда има друго виждане и отдава по-голямо значение на тържествените слова.

- Не разбрах? И вие ли като главния прокурор Цацаров смятате, че шефът на ВКС прекалява с политическите речи? И че мястото на тогите не е на стълбите на Съдебната палата, където той веднъж ги изведе в знак на протест?

- Аз смятам, че българският народ разчита на нас да постигнем резултати. За другото винаги може да се пусне някой холивудски филм.

- Като споменахте „филм“, да ви попитам - какъв ефект очаквате от това, че заседанията на ВСС ще се предават онлайн? Нали и досега съдебните репортери ги гледаха на монитор в съседна до вашата зала?

Бих искал да призовава всички български граждани, независимо от възраст, професия и социален статус, да отделят от времето си, ако имат възможност, и да погледат някое от нашите заседания. За да могат сами да преценят, ако щете - и сами да усетят кой кой е във ВСС. Защото, уви, да се разчита на преразказите на някои журналисти и да се гледа на събитията през техните очи е като да се четат вълчи думи, облечени в овчи послания.

- Отново ще подмина гневната ви реплика към журналистите. Ще допусна самокритично, че с нещо сме я заслужили.

- Радвам се, че заседанията на ВСС ще се предават онлайн. Казвам го, понеже ме попитахте за това. Ще е жалко, ако хората просто отвърнат поглед от предаването, а не изберат да видят със собствените си очи всеки от нас. Аз продължавам да вярвам в българския народ. Дори някой да няма специфичните юридически познания да разбере всичко, което се дискутира на нашите заседания, то със сигурност всеки българин има сърце и душа да усети кои от нас са искрени и кои са лицемери.

- „С Калин Калпакчиев седим един до друг в заседателната зала и ще положа усилия да преодолеем противоречията между нас“. Това са ваши думи от деня, в който ви избраха за представляващ ВСС. Неведнъж членове на съвета и г-н Калпакчиев се замерят с думи като сърдити съпрузи. Какво ви пречи да се разбирате?

- Освен че сме личности, всяка със своя характер и възгледи, ние трябва да помним, че сме във ВСС, за да бъдем най-вече професионалисти. Дори когато имаме коренно противоположни мнения, не трябва да забравяме огромната отговорност с която българският народ и българските институции са ни натоварили. Трябва да сме смирени, разумни, работливи, да доказваме всеки ден, че заслужаваме привилегията да работим за народа си и за държавата си на такъв висок пост. Това е моята позиция. В това вярвам. Като представляващ ВСС разчитам и колегите да осъзнаят и приемат отговорността си по този начин.

- Като член на ВСС вие отговаряте за бюджета на съдебната власт и за борбата с корупцията. Как мислите, вярно ли е съждението, че магистратите са корумпирани, защото заплатите им са ниски?

- Опасявам се, че каквито и да са заплатите на българските магистрати, чиновници и политици, корумпирани ще има. Въпросът е хората, които са се поддали на изкушение - проявили са тази слабост, да бъдат отстранявани от системата. След справедлив процес, разбира се. Понякога си мисля, че една съществена причина за корупцията сред магистратите у нас е и това, че през годините допуснахме да бъде изгубено уважението към професията и вярата в нейното достойнство. Това важи за съжаление не само за българските магистрати, но и за българските лекари, и за българските учители. Помня времето, когато магистратите, лекарите, учителите бяха духом подкрепяни и от гражданите, и от колегите си и се държаха „на ниво” при всички обстоятелства, защото виждаха как другите се държат с тях, как получават уважение. Поради това те ценяха повече личното си и професионалното си достойнство, то не беше за продан. Можем ли да върнем това? Вярвам, че можем. Но трябва все от някъде да започнем. Да дадем пример ние, във ВСС. Готов съм и работя.

- Трудна работа. Много са изкушенията. Казват например, че КТБ е банка на съдебната власт?

- Позволете ми да си спестя подробен коментар за КТБ, все пак казусът още се разглежда.

- Факт е, че съдиите и прокурорите се оказаха повече от политиците в списъците на вложителите в тази банка.

- Да, вижда се, че магистрати от всички нива са имали влогове в КТБ. Но това е вярно и за стотици хиляди други българи. Освен това едва 6 от общо 182 съдилища са били обслужвани от тази банка. Това може да се тълкува и обратно на цитираното от вас тълкувание - че КТБ видимо не е банка на съдебната система.

- Научаваме, че ВСС ще проверява магистратите с влогове в КТБ. Откъде накъде? Ще вземете списъци от синдиците да ги дадете на Сметната палата? Ами вие така ще изядете хляба на антикорупционния орган на г-жа Кунева, ако не греша?

- Проверката е висша форма на доверие. Ще направим каквото е нужно в рамките на нашите компетентности, за да сме сигурни, че няма нищо незаконно във влоговете на магистратите. Колкото до виждането на г-жа Кунева за борбата с корупцията – то е работа на изпълнителната власт. Дано постигне по-големи резултати от свършеното дотук.

- Да се възобнови проверката „Яневагейт“, предложиха колегите ви Калпакчиев и Соня Найденова. Не смятате ли, че има нови обстоятелства, които налагат това?

- Кои например?

- Например новоизлезлите записи на разговори между бившите съдийки Янева и Ченалова. Или историята с есемеса, пратен от ВСС на премиера и препратен от него на шефа на ВКС, докато в съвета се обсъждаше „Яневгейт“?

- Етичната ни комисия в рамкитe на своята компетентност, извърши необходимото – изслуша абсолютно всички известни лица, които са споменати във въпросните разговори и изиска от прокуратурата събрани доказателства. Изготвената по правилата на закона експертиза, на която етичната комисия се позова, сочи, че публикуваните записи са манипулирани. Поръчаната и платена от сайта „Биволъ” експертиза не може да бъде основание за нова проверка. Едва ли колегите Калпакчиев и Найденова биха се позовали на такава „експертиза” в съдийската си дейност. Освен това ми се струва, че магистратската общност се вълнува много повече от липсата на норма на натовареност за съдиите, отколкото от повторното разследване на тия прословути разговори. Предложението за създаване на дългоочакваната от нашите колеги норма за натовареност трябва да дойде от ръководената от Калпакчиев комисия. Липсата на тази норма е огромен проблем за съдиите. Повторното разследване на разговорите между Янева и Ченалова, ще отклони вниманието ни и, разбира се, няма да доведе до решаването на проблема. Между другото, добре би било Ченалова да отговори на въпроса ходила ли е в Сърбия, кога и при кого?

- Да отговори. Да не би да е била на гости на банкера Цветан Василев?

- Питайте я.

- А пък вас да не забравим да ви попитаме - историята с есемеса послужили ви за поука? Подозираха вас, че сте го пратил на Борисов. Даже разпечатката от мобилния ви оператор не можа да убеди някои хора в обратното.

- Поука от историята с есемеса, надявам се, си е направил този, който го обяви.

- Г-н Панов го обяви. Той получи за това похвали.

- Лесно се влиза в медийното пространство по такъв начин. Но до какво конструктивно води това? Моят прочит на ситуацията е по-друга. Проблемите с битовото устройство на софийските районен съд и прокуратура са с давност от десетилетия назад. Съдебната власт никога не е разполагала с финансовия ресурс да устрои тази прокуратура и съд с адекватни условия на работа. Г-н Борисов беше този, който и в първия си премиерски мандат, а и сега, отдели огромни средства от държавния бюджет, за да могат да работят нашите колеги при перфектни условия.

- И?

- И ти да станеш председател на ВКС при решен проблем с най-големия ти съд в страната, без да си си мръднал пръста за това, и да обявиш получен есемес от същия човек, който ти е разрешил проблема, това е….

- Какво е?

- В моя край на това поведение му викат по определен начин.

- Не се намериха доказателства за думите на Владимира Янева от прочутите записи, че вие сте „човекът на Борисов във ВСС“. Но да не би пък да сте човекът на неговия съветник Яне Янев? Нали и двамата сте от Сандански?

- На кого съм човек? Това ли е въпросът? Човек съм на много хора. На семейството си. На приятелите си. На съгражданите си. На сънародниците си. Когато сложа тогата, съм човек на закона. Да, разбира се, че се познавам с г-н Янев. Нещо повече – той има моето уважение и като политик, и като човек. Но нито той, нито премиерът Борисов, нито който и да било, е над закона. Нито г-н Панов.

 

 

Нашият гост

Роден 12 август 1969 г. в с. Дъбница, Благоевградско. Завършил Висшия институт на МВР (1995). Започнал кариерата си като съдебен изпълнител в Районен съд (РС) – Сандански ( 1997 – 1998). Съдия в РС-Сандански (1998- 2000) Председател на РС-Сандански (2000-2012). Избран за член на ВСС през септември 2012 г. От 14 януари 2016 г. е представляващ ВСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване