03/08/16 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Екзакта: Фандъкова е най-одобряваният политик в България

 Столичният кмет Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик у нас. 62% от българите смятат, че тя се справя с работата си и й гласуват доверие.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 16-24 февруари, 2016 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 90 населени места в цялата страна.

Национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, приключило в последната седмица на месец февруари, регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции. Тепърва ще става ясно дали има моментно натрупване на неблагоприятни обстоятелства или е налице по-трайна негативна тенденция.

Най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Понастоящем двете институции са одобрявани от по 7%, а одобрението към главния прокурор възлиза на 14%. Неодобрението към прокуратурата за последните пет месеца нараства с 13%, а към съда с 12%.

През февруари, 2016 г. полицията е одобрявана от 32% от българите, а армията – от 28%. За последните пет месеца армията губи 9% от одобрението за работата си, а полицията – 8%. Най-често работата на армията е критикувана от мъже, от хора на възраст между 50 и 59 години, от бедни хора и от жители на малките градове. Критични към работата на полицията са най-често бедни хора, хора на средна възраст и жители на малките градове.

Когато става дума за рейтинг на силовите ведомства, трябва да се има предвид обстоятелството, че отношението към тях се влияе не само от вътрешни фактори, но и от външни – като сирийската криза и бежанския поток.

През последните пет месеца с близо 9% се свива одобрението на българите към парламента. В момента българското Народно събрание е одобрявано от 13% от населението, а неодобрението му възлиза на 77%.

Критични оценки за работата на парламента дават и 62% от избирателите на ПП ГЕРБ. С 6 пункта се покачва и неодобрението за работата на председателя на Народното събрание.

Президентът е одобряван от 31% от българите, като Росен Плевнелиев прибавя нови 11% неодобрение за последните пет месеца. Президентът е харесван от заможни българи, както и от жители на градовете-областни центрове. Предвид приближаващия президентски вот, през последните месеци расте политизацията на оценките за работата на президента.

Работата на правителството е одобрявана от 28% от българите, а неодобрението на кабинета възлиза на 60%. През февруари 2016 г. правителството губи 7% одобрение в сравнение със септември 2015 г., когато в навечерието на местните избори бе измерен най-високият рейтинг на кабинета за последната година. Високо е одобрението за работата на правителството сред традиционния електорат на ГЕРБ – млади и заможни хора, както и жители на градовете областни центрове. 70% от избирателите на ГЕРБ подкрепят правителството, а крайно негативни нагласи към кабинета регистрираме сред избирателите на БСП.

26% от българите одобряват едновременно работата на премиера и на кабинета. Този дял се дължи по-скоро на добрите оценки за работата на премиера, отколкото на тези за кабинета, доколкото рейтингът на одобрение на Бойко Борисов е със 17 пункта по-висок от този на кабинета като цяло.

Положителните и отрицателните преценки за работата на премиера в момента са изравнени (45% одобрение и 45% неодобрение).

Що се отнася до общественото мнение за работата на правителството в отделни ресори, в представите на българите нещата се подобряват главно в две посоки – по отношение на транспорта и на усвояването на средства от Европейския съюз. Сравнително добри оценки се дават и за работата в сферата на регионалното развитие. За последната година, според 59% от интервюираните, най-проблемен остава стандартът на живот на хората. Влошаване на ситуацията настъпва и в сферите на правосъдието, на здравеопазването и на образованието.

В настоящото изследване регистрираме ръст на подкрепата за работата на Националния омбудсман Мая Манолова. Нейният рейтинг на одобрение се покачва с 6 пункта от началото на мандата й, а неодобрението й намалява с 3%.

Политиците, одобрението за работата на които е по-висок дял от неодобрението, са Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева, Лиляна Павлова и Томислав Дончев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване