03/08/16 14:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Комисия ще изяснява случая с унищожения тютюнев склад в Пловдив

Междуведомствена комисия ще изяснява случая с унищожения тютюнев склад в Пловдив. Сградата бе почти напълно съборена в неделя, а вчера общината показа документ от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), удостоверяващ че тя не е паметник на културата. Впоследствие обаче се оказа, че документът не е истински, а сградата е деклариран паметник на културата от 1977 г. и попада на територията на групов паметник на културата.

В момента е издадено разпореждане на прокуратурата собствениците да прекратят събарянето и да обезопасят мястото.

Комисията, която ще проверява случая ще е с представители на регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, представители на НИНКН, на регионалната дирекция за строителен контрол и на общината. Комисията трябва да се събере в 14-дневен срок.

"Тя ще обследва, ще разглежда и ще излезе с предложение, а накрая решението трябва да бъде подписано от министъра на културата", обясни главният архитект на Пловдив Румен Русев пред "Дневник".

И той и зам.-кметът по устройството на територията Димитър Кацарски казаха, че не са се срещали със собствениците на съборената сграда. На тях трябва да бъде връчено разпореждането за спиране на събарянето. "Не съм ги виждал очи в очи. Опитите да се свържем с тях бяха безсмислени", каза Русев. По-рано днес редакцията се свърза с представител на компанията собственик, който отказа коментар.

Междувременно се разбра, че тютюневият склад е под възбрана заради задължения на компанията "Одрин 8" към общината. Възбраната е наложена на 13 август 2015 г. и в Имотния регистър не е отразено тя да е заличена. Арх. Русев се изненада от тази информация и каза, че не е знаел за наложената обезпечителна мярка. Историята на фирмата показва, че и преди са й налагани възбрани, които са вдигани след изплащане на задълженията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване