03/08/16 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът: Бежанците заобикалят България

 Към момента мисля, че сме от спокойните държави. Самите бежански потоци знаят, че България добре пази границата и търсят най-лесната за пробив ограда. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където пристигна за участие в срещата ЕС-Турция и в извънредния Европейски съвет заради миграционната криза. Той отчете, че натискът по нашата граница вече е незначителен, като снощи имало опит за влизане от едва 17 човека.

На срещата в Брюксел се очаква европейските лидери да вземат решение за затваряне на т. нар. Балкански път – от Гърция, през Македония, Сърбия, Словения, Австрия. На въпрос дали това няма да отвори принудително врати към България Борисов отговори: „Затова у нас се проиграха занятия и учения, изградени са съоръжения. Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни, затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и ако идва вълна, превантивно да я спрем“. Той даде изключително висока оценка на армията и гранична полиция, чиито учения наблюдава лично през почивните дни. „Тук има парадокс - пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген, надявам се тази година този парадокс да бъде приключен“, каза още Борисов.

Премиерът все пак посочи, че е възможно отварянето на други пътища за бежанския поток като например през Финландия и Норвегия.

Борисов подчерта, че пред останалите европейски лидери отново ще настоява всички външни граници на ЕС да се затворят, така както е и шенгенското споразумение, за да се минава само през официалните контролно-пропускателни пунктове. „Надявам се днес това да бъде финализирано. Турция, за парите, които ще получи, да си изпълнява ангажиментите, Гърция също. Корабите на НАТО вече са в териториалните води между Турция и Гърция“, отбеляза премиерът. Той вече бил говорил със зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за осигуряване на финанси и за България, ако се наложи. „До момента не поставям ребром въпроса за финансите, защото България доказва, че може да пази шенгенска граница“, отбеляза Борисов.

От Брюксел премиерът размаха пръст към реформаторите, и по-специално към лидера на ДСБ Радан Кънев, който по-рано през деня обяви процедурата за избор на нов състав на КЗК за опорочена. „Много долна политика се води. Това, което прави ДСБ в момента е шизофренно, чисто заболяване – участват в управлението, а се правят на опозиция“, разгневи се Борисов. И обяви, че след като Кънев, ДСБ и гражданската квота „дезертират“ от процедурата, и ГЕРБ нямало да участва. „Повече няма да дам върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са. Хванах им вече тактиката и повече няма да дам ГЕРБ да се върже – дърпат се от парламента, оставят двама-трима човека в залата, гласуват една част от БСП и ДПС с нас и те на другия ден викат – виждате ли, те са заедно. Що за маймунджалък е това?!“, възмути се Борисов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване