03/08/16 13:43
(http://pik.bg)

Първият в света дигитален фотоапарат Sony Mavica MVC-FD7

Първият в света дигитален фотоапарат Sony Mavica MVC-FD7

През далечната 1981г. Sony представят новият си революционен продукт Mavica. Под съкращението се крие - Magnetic Video Camera. Ако до този момент всички фотоапарати снимали на лента, то този вече използвал сменяеми дискети. Не си мислете обаче, че това е цифров фотоапарат като тези които използваме масово днес. CCD сензорът на Sony Mavica създавал аналогов видео сигнал в NTSC формат с резолюция 570x490 пиксела. Той се запаметявал на 2" дискета която се наричала Mavipak.

 

В тази статия, екипът на Digital.bg ще ви покаже една много интересна и рядка джаджа, една от малкото останали, не само здрави и работещи, но в състояние близко до току що излязло от завода. Първата в света дигитална Mavica камера била произведена през 1997г., тя носела името Sony Digital Mavica MVC-FD5. Моделът обаче имал редица недостатъци, които японският бранд открил своевременно - и само няколко месеца по-късно пуска в продажба наследникът Mavica MVC-FD7, който от близо месец е в ръцете ни за тест.

 

Технически характеристики

Техническите характеристики на фотоапарата не са никак лоши, не се подлъгвайте по ниският мегапикселов еквивалент - 0.3MP. Фокусното разстояние на обектива е 4.2-42мм, а диафрагмата f1.8. Имаме дори светкавица и цветен дисплей, с помощта на който можем да кадрираме добре това което искаме да заснемем. А можем и последствие да разгледаме снимките върху него.

 

Интересно е да отбележим, че този фотоапарат има две батерии. Основна която захранва самата камера и допълнителна малка часовникарска, която се грижи допълнителните настройки и индикации да се запазват при зареждане на основната. Тя е идентична с тази която Sony са използвали дълго време за своите видео камери, което я прави взаимнозаменяема.

 

Батерията ви позволява с едно зареждане да направите до 500 снимки, като имайте предвид, че една 3.5” дискета побира средно около 25 кадъра със стандартно качество.

Много яко, след като натиснете спусъка за запаметяване на снимка, започва да се чува характерният работен звук от миналото, след 10 секунди, фотоапаратът е готов да направи и следващият кадър.

Независимо от възрастта си, MVC-FD7 има на разположение няколко различни ефекта и допълнителни настройки. При споменатият вече MVC-FD5 един от основните проблеми била фиксираната леща, която не позволявала приближаване на кадъра. „новият модел” вече има 10x оптичен зум. И той се справя доста добре.

Тестови снимки

Време е да разгледаме кадрите които направихме по време на теста си. За да прехвърлите снимките, трябва да отворите това капаче, да извадите дискетата иии да я поставите във флопи диск. Ами сега, никой от новите лаптопи няма такъв четец.

 

Всъщност както и сами виждате, съвременните машини са почти толкова дебели колкото самата дискета. Няма проблем – ние от Digital.bg имаме на разположение както най-новите и дори предпремиерни технологични джаджи, така и стари, на десетки години. Това на екрана ви е Toshiba T3100 – 30-годишен лаптоп от 1986г.

 

Той е една от първите преносими машини, които имат Флопи. Ако искате да ви покажем тази антика в отделно видео, пишете ни във формата за контакти тук долу или на нашата Facebook страница.

 

10х оптично приближаване

 

Днес подобна машинка не може да ни впечатли с техническите си характеристики, но представете си, какво е представлявал MVC-FD7 преди почти 20 години. Не случайно по време на премиерата си фотоапаратът е струвал над 800$, което имайки предвид инфлацията, днес би се равнявало на двойно повече.

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване