03/08/16 08:15
(http://pik.bg)

Радан Кънев с нови остри нападки срещу Борисов и ГЕРБ

Радан Кънев с нови остри нападки срещу Борисов и ГЕРБ

Съдебната власт не си върши работата. Тя, и по-точно прокуратурата, са на дъното в общественото доверие. Същото се вижда и от коментарите на европейските ни партньори.

Несъстоялата се съдебна реформа е тежък политически провал на управлението. Ние не можем да се сърдим на прокуратурата, че Народното събрание не иска да я реформира. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев. При нас няма независима и антикорупционна прокуратура. Така направиха в Румъния. Там показаха, че и на нашите географски ширини може да се случват нещата. При нас няма разследване на политици за корупционни схеми, разкри той. В момента има огромен риск за националната ни сигурност, свързан с бежанската криза.

За България е много важно да се разбере кой къде вижда външната граница на ЕС. Някои я виждат на границата на Шенген, което е лошо. Други я виждат на границите на еврозоната, което пак е лошо. И в двата случая България се превръща в буферна зона. Румъния се реформира и превъоръжава много бързо. Нищо чудно границата на ЕС да стане река Дунав и по този начин да се изолират България и Сърбия. Ние трябва да вземем стратегическо решение и да решим дали искаме да бъдем на Балканите или в Европа.

Това обаче ще стане със съдебна реформа, преструктуриране и превъоръжаване на армията. Борбата срещу корупцията се извършва със закони, действия и работещи институции, а не с хайдушки действия. Много е хубаво, че премиерът е спрял обществени поръчки, но това е само един жест, обяви Кънев. Лидерът на ДСБ коментира и вчерашните критики от страна на премиера за КЗК. ГЕРБ направиха договорка с ДПС за новия формат на КЗК. Те в момента се правят на ощипани.

Аз ги бях предупредил много отдавна какво ще стане. Разговарял съм лично с Бойко Борисов по тази тема и то преди да излезем в опозиция. Казах му, че ние няма да участваме в разпределянето на КЗК. Натискал съм и Цветан Цветанов, но той ми отговаряше да не бързаме, а да изчакаме местните избори. Това си имаше цел.

Те направиха договорка с ДПС, с БСП, с хората на Христо Ковачки за комисията. Ако бяха разкрили тези договорки преди изборите щяха да видят сто и кусур кмета на куково лято, обясни Кънев. Сега същото важи и за законите за съдебната власт. Сигурен съм, че от ГЕРБ ще ги отложат за след президентските избори. Те отново ще направят договрка с ДПС и на президентските избори ще си платят всичко с лихвите. Ако ДПС и ГЕРБ играят заедно на президентските избори, всеки друг десен кандидат ще е победител, категоричен беше Кънев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване