03/08/16 13:09
(http://pik.bg)

Стабилността и сигурността на страната, обсъдиха Плевнелиев и ДПС

Стабилността и сигурността на страната, обсъдиха Плевнелиев и ДПС

По време на традиционните политически консултации държавният глава Росен Плевнелиев и ДПС са обсъждали стабилността и сигурността в страната от една страна, както и политическата стабилност. Това стана ясно след протеклите консултации, продължили малко повече от час и половина,.

Освен предварително обявените теми, по които двете страни са изложили съображенията си, ДПС и Плевнелиев обсъдили два основни акцента. Единият е обхващал стабилността и сигурността в страната от една страна, както и политическата стабилност, а другият е бил свързан с икономиката. „Изключително доволни сме от това, че президентът се съгласи с тезите и акцентите, които имаме като Движение за права и свободи в сферата на икономиката и в сферата на развитието на страната ни. Именно, че акценти и приоритети в развитието на страната би трябвало да бъдат семейният, малкият и среден бизнес и в частност в сектора земеделие - малките ферми и фирми”, каза пред медиите съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайь.

Според него инвестиции в страната са нужни, в сферата на инфраструктурата вече се правят, но инвестициите от другата страна, които са за поминък и заетост на хората са по-важни. Това развитие минава през полагане на усилие и стимулиране от страна на държавата на семейния, малкия и среден бизнес, допълни той. От друга страна Карадайь заяви, че е добре, че има консултации с държавния глава, защото така различните политически сили могат да изложат пред него различните политики, важни за страната, според тях самите. „След като се обобщят тези теми властимащите могат да имат предвид дори и политики, продуцирани от опозицията, което се получава по-трудно в парламента”, обоснова се Карадайь.

Запитан дали предвид напрегнатата международна обстановка няма нужда от обединение на трите водещи партии в България, той отвърна, че, ако става дума за обединение около важни политики за страната, то има такава възможност, но и за обединение на трите партии в една. На въпрос как ДПС гледат на това, че премиерът поиска да се отмени процедурата по избор на състав на КЗК, той заяви, че отговорност за стабилността във властта носят политическите сили в парламента, които формират управляващото мнозинство. Този въпрос е адресиран към тях, не към нас, добави Мустафа Карадайь. От своя страна съпредседателят на ДПС Четин Казак също коментира темата като заяви, че „подобни обрати и противоречиви сигнали не дават добра картина, и не оставят добър вкус, относно синхрона в управляващото мнозинство за последователността на предприетите действия и вземаните решения”. Според него тези обрати не оставят в обществото усещане за стабилност и предвидимост на управлението.

„Това са констатации, които будят безпокойство и се надявам всички фактори в управлението да си вземат поука и да променят поведението си, ако искат да продължат да имат претенциите, че представляват мнозинството от българските граждани”, добави Казак. По темата за сигурността и дали Движението е отправило предложения до президента в тази посока, Мустафа Карадайь заяви, че ДПС е конструктивна опозиция в това Народно събрание и участва в процесите и решенията за стабилност в страната. Политическите консултации на Плевнелиев продължават по-късно днес с БСП. /

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване