03/09/16 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Анкара подпука още една неудобна медия

 Само няколко дни след като взе контрола над най-високотиражния опозиционен вестник „Заман“, турското правителство сложи ръка и върху информационна агенция „Джихан“. Съдът назначи трима синдици в управлението на медията. „Джихан“ е близка до движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на правителството през 2013 г. и опити за подкопаване на властта. През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен. Турските власти поеха контрол над в."Заман" в петък в рамките на операция срещу поддръжници на живеещия в САЩ Гюлен. "Заман" беше свързван с Гюлен. Правителството твърди, че движението на проповедника, наречено Хизмет (Служба), е терористична групировка.

Същевременно стана известно, че в "Заман", планира да продължи да излиза като опозиционен ежедневник в Германия, след като турските власти поеха контрол над изданието в Турция, съобщи Ройтерс, като цитира главния редактор на в."Заман Алмания" Сюлейман Баг. От днес ние печатаме версия на "Заман", която няма нищо общо със "Заман" в Турция, защото той бе насилствено взет под контрол от държавата, посочи Сюлейман Баг в интервю за Ройтерс.

Броят в понеделник на "Заман Алмания" излезе с черна първа страница със заглавие "Конституцията е премахната". Този брой е в рязък контраст с публикувания в Турция в."Заман", който в неделя изостави критичния си тон към правителството и публикува ласкателни материали за президента Ердоган.

Ние ще печатаме независим вестник. Още не сме разгледали въпроса как ще правим това. Това е ново предизвикателство за нас, добави Баг.

Правозащитни организации и отговорни представители на ЕС критикуваха действията на Анкара по отношение на опозиционния вестник, като заявиха, че те нарушават свободата на печата в Турция - страна кандидат за членство в евросъюза. Анкара отхвърля подобни обвинения. Германските политици се присъединиха към критиките срещу мярката, предприета от Анкара. Този, който иска да се присъедини към ЕС, трябва да подкрепя свободата на изразяване, свободата на печата и трябва да проявява търпимост към критика, заяви лидерът на партията на Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход.

Бан-Ки мун и евролидерите призоваха Турция да зачита свободата на словото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване