03/09/16 07:20
(http://www.klassa.bg/)

ВВС на САЩ изгубили доста пилоти в борбата с "Ислямска държава"

 Американските ВВС са загубили почти 20 пилоти по време на операциите против групировката „Ислямска държава”, съобщи министърът на ВВС на САЩ Дебора Ли Джеймс. „Загубихме 19 летци. От тях 8 загинаха в резултат от действията на противника”, заяви министърът на брифинг в Пентагона, като не уточни нищо за останалите 11 пилоти. Обикновено в сянка остават полетите за специални задачи или на спомагателната авиация – транспортни самолети и хеликоптери и вероятно загубите идват от там.

Барак Обама обяви за създаването на международна коалиция против ИД на 10 септември 2014 г. По това време САЩ вече бомбардираха позиции на терористите в Ирак със санкции на Багдад.

В понеделник администрацията на Обама съобщи за плановете си да уведоми за цивилните и бойните загуби по време на операциите на САЩ срещу тероризма през последните 6 години. Тази прозрачност е най-добрият начин за поддържането на законността на антитерористичните операции, смятат във Вашингтон.

Междувременно стана известно, че президентът на САЩ Барак Обама ще има голяма компания за историческото си посещение в Куба този месец, съобщи Ройтерс. Той ще бъде придружаван от делегация от около 20 конгресмени и сенатори.

Подробностите все още се уточнявали, но според източниците делегацията вероятно ще включва и републиканци, и демократи, за да се подчертае подкрепата и от двете партии на политиката за нормализиране на отношенията с комунистическия Остров на свободата.

Белият дом съобщи на 18 февруари, че Обама ще посети Хавана на 21 и 22 март - историческо пътуване, което ще е още една крачка към прекратяване на продължилата десетилетия вражда между бившите врагове от времето на Студената война.

В същото време бе съобщено, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се е отказал от поканата на президента на САЩ Барак Обама за среща на 18 март. Това съобщи пред журналисти официалният представител на Съвета за национална сигурност при Белия дом Нед Прайс. "Смятахме да проведем среща, но бяхме учудени да разберем, първоначално от съобщения в медиитe, че премиерът е отменил посещението си", каза Прайс. "Съобшенията, че не сме успели да координираме графика с този на премиера, не отговарят на истината", добави той.

Очакваше се, че израелският премиер ще посети Вашингтон този месец и ще говори пред Американско-израелския комитет по обществени работи (AIPAC). Израелски медии обаче съобщиха, че той се отказва от това пътуване, тъй като в региона пристига вицепрезидентът Джо Байдън, с когото ще обсъдят текущи въпроси. Счита се, че друга причина Нетаняху да откаже поканата е, че на AIPAC вероятно ще дойдат да говорят някои от участниците в президентската надпревара, а Нетаняху счита за неуместно да се намесва в този процес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване