03/09/16 12:14
(http://www.klassa.bg/)

Доналд Тръмп печели в два щата, Клинтън и Сандърс си поделят по един - Мисисипи и Мичиган

Въпреки мощната антирекламна кампания на противниците си Доналд Тръмп увеличи преднината си в надпреварата за делегати с нова победа и на първичните избори на републиканците в щата Мичиган, след като по-рано победи и в Мисисипи. Тръмп ще спечели най-малко 21 делегати в Мичиган и поне 20 в Мисисипи. Бившият държавен секретар Хилари Клинтън също затвърждава лидерската си позиция сред кандидатите от Демократическата партия, събирайки над 80 процента от гласовете на първичните избори на демократите в Мисисипи. В Мичиган с разлика от 2% победи сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс.
Основният кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп спечели в още два щата, а при демократите бившият държавен секретар Хилари Клинтън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс си поделиха по един. Тръмп спечели в Мичиган и Мисисипи. В Мичиган той получи 37% подкрепа, следван от Тед Круз с 25%, Джон Касич с 24% и Марко Рубио с 9%. В Мисисипи милиардерът спечели с 47% подкрепа, а зад него се наредиха Круз с 36%, Касич – 9% и 5% за Рубио.
Сенаторът от Тексас Тед Круз победи в Айдахо с 44%. Там Тръмп е втори с 28%.
Доналд Тръмп - кандидат за президентската номинация на Републиканската партия:
"Благодаря на всеки. Това е удивителна вечер и смятам, че досега нямаше толкова ужасни думи, изговорени по мой адрес. 38 милиона долара пръснати за очернянето ми, но ок, няма проблем. Но това само показа, че избирателите не могат да бъдат заблудени от тези лъжи. За мен е чест да спечеля в Мичиган и Мисисипи. "
Тръмп е водач сред кандидатите в Републиканската партия. Той е събрал 428 делегати при необходими 1237, за да спечели номинация на партията за президент на САЩ на конгреса през лятото. Втори е Тед Круз с 315 делегати, следван от Марко Рубио със 151 делегати и Джон Касич с 52 делегати.
В лагера на демократите Хилари Клинтън разби Бърни Сандърс в Мисисипи с 83% срещу 17%, а в Мичиган сенаторът от Върмонт печели с минимална разлика – 50% срещу 48%.
Хилари Клинтън - кандидат за президентската номинация на Демократическата партия:
"Удовлетворена съм от постигнатите резултати и от развитието на кампанията. Предстои ни натоварена седмица в Охайо. Акцентираме върху бъдещето, което всеки американски гражданин заслужава. "
Засега Клинтън има 759 делегати при нужни 2383, докато Сандърс е подкрепян за момента от 546 делегати. Но Клинтън има подкрепата на 461 суперделагати (лидери на Демократическата партия, които свободно могат да решат кого да подкрепят), докато Сандърс има подкрепата само на 25 суперделегати.
Следващият важен етап от избирателната кампания са първичните избори и събранията на 15 март във Флорида, Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване