03/09/16 12:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Македония затвори границата си за всички имигранти, хиляди чакат от гръцката страна


Македония затвори напълно границата си за нелегални имигранти, след като Словения, Хърватия и Сърбия обявиха нови ограничения за влизащите на територията им, съобщиха полицейските власти пред "Ройтерс".

До момента през гръцко-македонската граница бяха пропускани по-малък брой бежанци само от Сирия и Ирак, но според новата информация достъпът за всички може да бъде прекратен. В момента около 14 000 души спят в полето от гръцката страна близо до Идомени в кални палатки, чакащи да бъдат пропуснати по балканския маршрут.

"Напълно сме затворили границата", заяви анонимен източник от полицията, а вътрешното министерство коментира, че нито един имигрант не е влязъл в Македония от Гърция във вторник.

"Македония ще действа според решенията, взети от другите държави по балканския маршрут", заяви институцията.

Словения, Хърватия и Сърбия засилиха ограничителни режим, след като европейските лидери в понеделник обявиха, че всички пристигащи бежанци и имигранти в Гърция ще бъдат връщани в Турция. Планът да се затвори балканският маршрут обаче не беше формална част от решението на лидерите, което означава, че решението да се затворят границите не е съгласувано с партньорите и ЕС и вероятно ще доведе до тежка хуманитарна ситуация на хилядите, блокирани по границите на държавите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване