03/09/16 10:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Най-големите гръцки профсъюзи заплашиха с нова обща стачка


Двата основни профсъюза в Гърция – ГСЕЕ и АДЕДИ, ще протестират днес в 15:00 часа срещу плановете на правителството за пенсионна реформа. Те заплашиха и с нова 48-часова обща стачка, ако реформата бъде одобрена от кабинета и пратена в парламента, пише БТА, позовавайки се на гръцки медии.

"Съюзите са длъжни да протестират, щом правителството и кредиторите продължат суровите политики на бюджетни ограничения и орязване на трудовите и пенсионните права", гласи изявлението на ГСЕЕ, цитирано от в. "Катимерини". Демонстрацията ще се проведе на площад Синтагма в Атина.

Пенсионната реформа на Гърция е едно от условията, които правителството на премиера Алексис Ципрас трябва да изпълни, за да получи помощта на стойност 86 млрд. евро по третата спасителна програма и да започне да преговаря за облекчение на външния дълг.

Гръцките власти и кредиторите спорят от месеци дали необходимите на кабинета пари трябва да дойдат от повишаване на данъците и осигуровките, както предпочита правителството, или от намаляване на пенсиите, както препоръчват кредиторите.

Днес се провежда и първата среща от втория кръг преговори по спасителния план. Представители на международните кредитори – ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), ще се срещнат с финансовия министър Евклидис Цакалотос и с икономическия Йоргос Статакис. Пенсионната реформа ще бъде основната тема за преговори, ключови въпроси са също данъчните ставки, облагането на приходите от наем и борбата с недекларираните приходи, пише в. "Катимерини". 

Последната обща стачка в Гърция доведе до блокада на границата с България миналия месец. По думите на транспортния министър Ивайло Московски загубите от нея вероятно ще са над 10 млн. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване