03/09/16 10:40
(http://www.dnevnik.bg/)

Реакциите за отменената здравна реформа: От "Москов да се изнася" до "реформата вече дава резултат"


От "Москов да си събира чуковете и да се изнася" до "ако бъде прекършена промяната в здравеопазването, всичките ни усилия са се провалили" и "реформата вече дава резултат и икономиса 500 млн. лв. на бюджета". В тези крайности варираха реакциите на парламентарните сили за решението на Конституционния съд, с което обяви за противоконституционно поделянето на услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет.

Това беше една от основните идеи на здравния министър Петър Москов за реформа в здравеопазването, но тя беше остро критикувана в пленарната зала и впоследствие оспорена от опозицията в съда след приемането й.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) посочи, че мотивите на съда все още не са публикувани и няма как да ги коментира или да оспорва решение на Конституционния съд. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването трябва да се съобрази с тях, след като влязат в сила три дни след обнародването им в Държавен вестник, и да вземе съответното решение - дали ще коригира текстовете, съобразно намеренията за реформа, предприети от този екип, или в противен случай съгласно друго решение на КС ще останат действащите текстове (тоест отново пакетът, който ще бъде един основен, ще се определя от министъра на здравопазването). Съобразно това ще се определят и услугите, които ще плаща касата, и наредбата за достъпа ще определя как ще се прилагат тези услуги на пациентите, посочи още тя.

Дариткова отбеляза, че разделянето на двата здравни пакета е само елемент от здравната реформа - трябва да е ясно, че здравната каса като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания, трябва да концентрира своите усилия върху социално значимите заболявания - тези, които водят до най-голяма заболеваемост, смъртност и инвалидизация. Това може да бъде измерено със съответни критерии и това беше насоката на промяната в закона, посочи тя. И напомни, че основният пакет, плащан от касата досега, пак се определяше с наредба от министъра на здравепоазването.

За подкрепата към Москов шефът на здравната комисия коментира, че ГЕРБ е коректен коалиционен партньор и подкрепя екипа на министерството. Това, че зад този екип стои премиерът, за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна, коментира още тя. Необходимостта от здравна реформа е утвърдена и приета от всички. От друга страна - ние сме изразявали и мненията си, когато имаме несъгласие с някои действия. В крайна сметка промяната в системата на здравеопазването трябва да бъде в интерес на българските пациенти и ние стоим зад това, обобщи Дариткова.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който се обяви за опозиция на кабинета, също подкрепи реформата на съпартиеца си Петър Москов. "Не съм запознат с мотивите на Конституционния съд. Мога да споделя, че съм изключително разтревожен, защото истината е, че мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и много малко неща, които изобщо доведоха до промяна. Основната промяна в България е промяната в здравеопазването. Ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия са се провалили", коментира той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт, който подкрепя кабинета, Валери Симеонов също застана зад Москов. Симеонов не вижда заплаха за здравната реформа в решението на Конституционния съд и смята, че тя вече дава резултати. Бих желал реформата да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. от бюджета на здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 г., посочи той. По думите му усилията на министерството трябва да бъдат насърчавани.

Лидерът на опозиционната БСП Михаил Миков обаче призова: "Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването."  "В крайна сметка беше ясно, че този текст на Закона за здравното осигуряване противоречи пряко на текст от действащата конституция", заяви той и отбеляза, че има много неща, които трябва да се свършват в сферата на здравеопазването, за да бъде по-достъпно за гражданите. Според него сега здравеопазването било само бизнес.

Хасан Адемов от ДПС също постави въпроса за оставката на Москов. "При положение че основните елементи от неговата реформа са отменени от Конституционния съд и при положение че Националният рамков договор няма да бъде подписан, означава, че самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката", заяви той. Напомни за предупрежденията на БСП и ДПС, че това, което прави министърът на здравеопазването, е изключително предизвикателство за българското здравеопазване, защото в крайна сметка решенията, които той предложи, водят до нормативен хаос. Водят до това достъпът на българските граждани да бъде ограничен, каза още Адемов. По думите му Москов е получил звучен шамар с отказа на Българския лекарски съюз да подпише рамковия договор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване