03/09/16 12:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Съюзът на съдиите напомни на Цацаров, че съдът се подчинява само на закона


Изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера, че всеки трябва да понесе отговорността си за оправдателните присъди, визирайки съда, станаха повод Съюзът на съдиите в България (ССБ) да излезе с отворено писмо.

В интервюто пред БНТ Цацаров заяви, че при много от оправдателните присъди прокуратурата била свършила своята работа, а въпросите за тях следвало да бъдат прехвърлени към други кабинети в "тази сграда" (като явно има предвид Съдебната палата). Това изказване съдийската организация определя като пореден опит да се накърни независимостта на съда.

Главният прокурор коментира високия брой на оправдателните присъда, които обаче не били раздавани от прокуратурата, и заключи, че в съдебната власт освен прокуратура има и съд, прехвърляйки на него отговорността за липсата на осъдени по т.нар. знакови дела.

От ССБ определят като недопустимо внушението, че съдът е "виновен" за оправдателните присъди.

"По подобна сбъркана логика съдът би следвало да е "виновен" и за осъдителните присъди." Внушенията на главния прокурор, че съдът следва да взема нечия страна, в случая тази на прокуратурата, са в противоречие с ролята му на безпристрастен арбитър, обясняват от съдийската организация. "Ролята на съда не е на "борец с престъпността", защото той не е овластен да повдига обвинения", се казва  в писмото.

ССБ напомня, че съдът не е и не може да бъде помощник на държавното обвинение. Съдът се произнася въз основа на доказателствата, а изцяло подчинените на Цацаров прокурори разполагат с цялата държавна власт да събират доказателства в досъдебното производство, в техните ръце е целият ресурс на МВР и ДАНС, както и на десетки контролни органи. Прокурорът е "господар на досъдебното производство" и от неговата работа зависи какви и колко доказателства ще бъдат събрани, в какъв срок ще стане това и дали ще се повдигне обвинение или не.

Поради това съдийската организация намира изказването на главния прокурор като опасно за демокрацията, тъй като

"на съда се приписва роля, каквато той няма".

В писмото си ССБ припомня на Цацаров азбучната  истина в какво се изразява работата на съда - да анализира представените му доказателства, да прецени има ли извършено деяние, дали то е извършено от подсъдимия и дали е било виновно извършено.

Съдът е подчинен само на закона и той е коректив за дейността на полицията и прокуратурата, а не обратното.

"И ако по някаква причина, която трудно може да се определи като легитимна, за прокуратурата е възможно да повдигне обвинение съобразно конюнктурата, за съда в правовата държава е абсолютно недопустимо да постанови своя съдебен акт по също такива съображения", обяснява организацията.

В писмото си Съюзът на съдиите припомня и цитат от предишно интервю на главния прокурор, в което той коментира оправдателната присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров: "А какво направиха политиците с Бисеров – те го извадиха от Народното събрание и ни хвърлиха няколко листа само с данни за съществуването на въпросната банкова сметка. Македония реагира веднага. Каквото можахме за Швейцария за разкриване на банкова тайна, направихме."

Ако няколко листа с данни за съществуването на нечия банкова сметка са достатъчни на прокуратурата, за да повдигне обвинение, очаква ли се от съдда да прояви същия безкритичен подход към един "изваден" от Народното събрание политик, реторично питат съдиите. Както и

защо прокуратурата повдига обвинение, чието доказване самата тя определя като невъзможно.

Според съдийската организация отказът за анализ на проблемите в държавното обвинение и опитът му да прехвърли отговорността не води до нищо продуктивно.

Съдийската организация напомня в заключение, че има готовност  при необходимост да разяснява допълнително правния и доказателствен смисъл на мотивите към съдебните решения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване