03/10/16 07:11
(http://www.klassa.bg/)

2 от 10 нови жилища се купуват без Акт 16

 

Половината от сделките в София са с нови апартаменти

2 от 10 нови жилища се купуват лез да имат Акт 16, научи „Монитор”. По информация от посредническите агенции такива имоти излизат до 20-30 на сто по-евтино.

„Цената на подобен имот е по-ниска, зависи от много фактори и във всички случаи има риск за купувача”, обяснява Добромир Ганев от „Форос”. По думите му само в изключителни случаи, когато строителят е утвърдена фирма, сградата се намира в много престижен район може да се продава на цени, които другите предлагат готови жилища.

 

Най-евтино излиза преди първа копка,

 

но тогава и рисковете са най-големи. „За това е най-добре да се ползват услугите на професионални консултанти, защитаващи интересите на купувачите”, съветва брокерът. Според него подобни сделки са форма на безлихвено кредитиране на строителя, за това и той прави отстъпка от цената на недостроеното жилище. Тя зависи от това колко пари трябват на предприемача за да реализира проекта. Рисковете за купувача намаляват с напредване на строителството. По думите му не повече от една трета от новите жилища се купуват без Акт 16. Най-често такива сделки се сключват след завършване на грубия строеж на сградата.

„На пазара в София има ръст на продажбите на жилища без разрешение за ползване”, казва Тихомир Цаков „Аристо”. По думите му причината е в намалялото предлагане на качествени нови имоти в столицата. „Такива апартаменти излизат с десетина процента по-евтино. Спестените пари от тази отстъпка след това помагат на купувача да довърши имота си, който

 

обикновено се продава на шпакловка и замазка.

 

„На зелено” се търсят по-големи жилища. Апартаментите с една спалня вече не са хит на пазара, какъвто бяха преди време. Интересът към по-просторни жилища ще се засилва”, допълва той.

Константин Пандов от „ЕППИ” смята, че търсенето на апартаменти без Акт 16 се увеличава, но продължава да е слабо. Причина за ръста е малкият брой реални и качествени оферти на пазара. Според него делът на такива сделки е не повече от 20%. „Имам много голямо значение какъв е етапът на строителство. Ако сградата е пред получаване на разрешение за ползване, тогава рисковете за купувачите ще са много по-малки, отколкото е на по-ранен етап на строителството”, добавя той. „Най-голямото търсене в момента е на жилища с цени около 60 000 евро”, обяснява Пандов и добавя, че расте и интересът за просторни тристайни с чиста площ от 100 квадрата.

Полина Стойкова от Bulgarian properties прогнозира, че подемът в жилищния пазар в София ще продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените с около 7%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване