03/10/16 20:32
(http://www.klassa.bg/)

Безобразна наглост в парламента! Медиите не са куче-касичка за гочевици и анковици

 Скандален и меко казано странен подход избра парламентът, за да обсъжда бъдещето на електронните медии и регулаторния орган СЕМ. Не само, че не покани всички представители на радиостанции и телевизии, но по неизвестни причини на масата на дебатиращите се бе курдисала и данъчната длъжница Венелина Гочева, която електронни медии е виждала и чувала само вкъщи на дивана или на стената в кабинета си.
И не просто се бе курдисала, но си позволи по стар интригантски навик да насъсква едни електронни медии срещу други. Заяви, че сайтовете на телевизиите хранели още 100 сайта и поиска това множество да бъде хванато за гушите чрез закон. Без да споменава сайтът на нейния вестник от колко други сайтове се храни, включително и от телевизионни. Независимо дали става дума за оригинална или преводна информация, която си присвоява постоянно, влючително от БЛИЦ, за което сме алармирали десетки пъти.

За разлика от нея обаче ние нямаме постоянен достъп до парламентарната трибуна. Може би защото не сме данъчни длъжници. А защо шефката на парламента г-жа Цецка Цачева позволява подобни хора да се изказват в Народното събрание, че и да участват в изготвянето на закони? И как така Гочева изниква час по час там сякаш има кабинет в парламента или се е спотаила в някое килерче и само чака удобен повод да нададе вой. 

Скандално е, че членовете на медийната комисия не намират за странно данъчна длъжница да присъства и да се изказва на дискусиите им, и то не за първи път. И е редно преди да се занимават с регулациите на авторските права в медиите, първо да призоват шефовете им да си платят данъци и да са изрядни към държавата. Това, че не са НАП не им пречи да влязат в ролята си най-малкото на регулатор и вместо да обсъждат свободата на словото, да се призоват в ролята си на законодател същите тези медии да спазват законите. 
Нещо, което Гочева от години не прави. За нея цап-царап е, когато другите използват информация, въпреки че цитират източника й. А когато нейните медии безобразно крадат, това й се струва свобода на словото. Тъй де, когато някой не си плаща данъците според нейните медии е престъпление, а когато тя дължи 14 милиона на държавата по същата линия, това е затруднение! Но кой български гражданин или пък работодател се ползва с подобен лукс - да не си плаща години наред задълженията към хазната и не само да не е погнат от данъчните и съда, ами и да му се дава право да се изказва от парламентарната трибуна и да участва в законотворенето?!

Гочева обаче си е в Народното събрание и драматично попита дали има политическа воля за въвеждането на законови ограничения за сайтовете. Обаче и дума не обели дали тя има гражданска воля да се издължи към бюджета. Вероятно защото дори и през ум не й минава да го направи. Явно някои хора гледат на медиите само като куче-касичка за лично ползване. А БЛИЦ пита - защо няма политическа воля най-сетне всички медии, които дължат пари на хазната, да бъдат заставени да го направят. Ако ли не искат, има си закони - съд, че и затвор.

БЛИЦ научи, че Гочева не е поканена официално, а е доведена като участник на дискусията за електронните медии от друга една хрантутница на държавата – шефката на БНТ Вяра Анкова. Думата „хрантутница“ за шеф на БНТ или БНР нямаше да е подходяща, ако тези медии наистина бяха обществени и наистина се издържаха само от държавата. Те обаче не само реват по цял ден за пари, използвайки изградена от държавата инфраструктура, но и лапат пари от реклами благодарение именно на тази държавна инфраструктура, а не на постните си продукции. Да оставим настрана какви неприлично обвързани персони в тежък конфликт на интереси ни пробутва т.н. обществена телевизия като протестърът Бойко Василев, чиято обективност отдавна е препарирана във вид на огромния фалос, който снаха му и видна протестърка Ивет Добромирова държи на балкона си близо до парламента.

Жаждата за пари откъдето падне може би много сближава тези две дами. Но страшно отдалечава каквито и да било дискусии за медиите от самите медии и техните стандарти. Присъствието на хора, които са данъчни длъжници на държавата, и хора, които години наред се изхранват от бюджета и си решават личния живот, използвайки професията си, тежко опорочава какъвто и да било разговор за медиите.

Затова няма да е зле, ако медийната комисия в парламента първо хигиенизира отношенията си с хората, които кани на разговори, а сетне да ги провежда. Че изглежда малко неприлично да си бъбриш за строгостта на закона с данъчни дръжници. Така ще й е малко по-лесно да разбере кой за какво се бори и кой на какъв господ се моли. И да не залага на пъстротата, а на чистотата в дискусиите за бъдещите си законодателни ходове.





 Звездомира МАСТАГАРКОВА, БЛИЦ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване