03/10/16 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Задължителен вот е триумф на лумпениадата

 50 ЛВ. ГЛОБА или 3 месеца без социални помощи, ако български гражданин не гласува. Това предложение на Патриотичния фронт, което прави гласуването задължително, обедини всички управляващи депутати.

Първоначалното обяснение бе, че понеже Слави Трифонов предлагал този въпрос с подписката си за референдум, то хората щели да го подкрепят и един вид депутатите действат превантивно. В понеделник обаче Валери Симеонов обясни, че гласуването трябвало да стане задължително, защото и без това българските граждани имали само права и никакви задължения.

И двете обяснения са откровено глупави. Първото предполага как ще гласуват гражданите, ако въобще гласуват на референдум, а второто преобръща изцяло демокрацията, като превръща изборното право в изборно задължение.

И двете обяснения обаче прикриват, че задължителното гласуване ще е триумфът на лумпениадата в българската политика. Но пък за сметка на това ще се увеличи делът на отвратените.

Вече 15 г. социолози и политолози изследват нарастващия дял на негласуващите. И откриват типажи.

Едните са незаинтересовани и прекалено заети и отделеното време за гласуване не си заслужава. 50 лв. глоба няма да ги уплашат, а и те са относително малко и повечето не живеят в България.

Две групи доминират обществото на негласуващите. И двете страдат от незаинтересованост и недоверие. Не към политиката и партиите, а дълбоко екзистенциална незаинтересованост. Те не участват на пазара на труда, нямат обществен живот различен от ползването на градски транспорт гратис.

Половината негласуващи са от тези групи, твърди Боян Захариев от “Отворено общество” в свой анализ в “24 часа” след изборите от 2014 г. Едните са хора над 60 г., част от най-бедните 40%. Тоест хора на ръба на оцеляването.

Другите са млади хора до 30 г., отчуждени и от политиката, и от икономиката. Те нито учат, нито работят.

Изследване на агенция “Афис” от 2013 г. потвърждава профилите. Според него най-много не гласуват циганите. При тях постоянно гласуващите са едва 3%. Образователен разрез пък показва, че 27% от редовно гласуващите са висшисти, 14% са с основно образование, а без никакво са едва 2,6%. Всеки пети негласуващ е безработен и маргинализиран.

Нека сега си представим, ако тези маргинали бъдат принудени да отидат да гласуват. Най-лекият ефект е да надраскат бюлетините с нецензурни думички и картинка на три пръста. Много по-голяма обаче е вероятността тези гласове да отидат при поредния спасител, който обещае да разколачи банките или да изтребе евреите. Има и трети вариант - тези хора следват най-голямата партия за момента и се зареждат победи с по 60-70% за една или друга партия. Тоест реално ще имаме власт без опозиция.

Всеки от тези варианти е опасен. Още повече че реално задължителното гласуване няма да пребори купения вот. Напротив, профилът на негласуващите сочи към хора, които биха били податливи на сделка с гласа си. И ще доведе единствено до увеличение на бюджетите за купуване на партиите, а след това и до корупцията, за да бъдат избити тези пари.

Всъщност, вместо да се въвежда задължение за гласуване, по-работещо решение е подаването на глас да бъде стимулирано. Но не с пари. Трябва ни реформа на начина, по който подаваме гласа си. Единият вариант е да стане електронно, но дори хора, подкрепящи идеята, имат съмнения за сигурността. Нищо обаче не пречи да се въведе дистанционно гласуване по пощата или разполагане на машинни секции на места, които човек посещава всеки ден, като магазини например. Все стъпки, които ще намалят загубата на време и ще улеснят гласоподавателя. А по този начин и ще го накарат да се заинтересува кого и защо избира.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване