03/10/16 06:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Комисията за Русия и Турция се събира за първи път, за да се саморазпусне


Временната парламентарна комисия, която трябва да провери намесват ли се Русия и Турция във вътрешната политика на България, ще се събере днес на първо заседание, за да се саморазпусне. То е насрочено за 14.30 часа и първата точка в него е приемане на правила за работа на звеното, а втората точка - проекторешение за предсрочно прекратяване на дейността й.

Временното звено бе създадено за два месеца на 19 февруари с решение на парламента. Седмица по-късно обаче премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува депутатите, че тъкмо бил затоплил отношенията с двете държави, а сега има нови условия за прехвърчане на искри и им препоръча да преразгледат решението си. В ГЕРБ обсъждаха няколко варианта за изход от ситуацията, но изчакаха срещата на ниво ЕС – Турция, която мина на 7 март. Съображението им беше да не изглежда, че реагират под натиск от Русия, чието външно министерство критикува действията на България и оприличи създаването на комисията на "неомаккартизъм". Последва остра реакция от страна на българското Министерство на външните работи, чийто говорител заяви, че заявката на Москва само потвърждава опасенията за намеса във вътрешните работи на страната. Председателят на временната комисия Валентин Радев (ГЕРБ) даде да се разбере, че идеята е предметът й на работа да бъде поет от постоянните комисии в парламента. "Комисията и досега свърши много хубава работа с това, че я има", заяви той. Така, по думите му, бил даден ясен знак на всички, които се опитват да се намесват във вътрешните работи на страната, че това няма да бъде допуснато.
До създаването на комисията се стигна по инициатива на ДПС, след като от турското посолство потвърдиха медийни публикации, че на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски е забранено да влизат в Турция. Пръв под проекторешението за създаването на временнната комисия се подписа председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване