03/10/16 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Легализират конопа за лекарство

 

Бизнесмени строят завод за тухли от стъблата му

Депутатите единодушно подкрепиха идеята конопът да може да се преработва както за строителни материали, така и в лекарства. Това стана по време на обсъждане на предложение на БАН за приложението на индустриалния коноп в България на заседание на земеделската комисия в парламента.
Представители на неправителствени организации обясниха по време на заседанието, че продукти от индустриален коноп се продават свободно в Чехия и Полша. Лечебните съставки на растението могат да се използват за лекарства срещу рак, като имуностимуланти и лечение на детска епилепсия.

Представители на строителния бранш, които също участваха в дискусията, обявиха, че са готови да построят завод за производство на конопени тухли в случай, че бъде разрешена преработката. В момента законът позволява индустриален коноп, като за целта се изисква специално разрешение от аграрното министерство. Проблемът е, че след това той може да се използва само за търговия със семена или за фураж.
Експерти от МЗХ пък поясниха, че според евродирективите индустриалният коноп може да се използва в строителството, но не и за извличане на съставки за производство на лекарства, защото проблемът е кой ще осъществява контрола от растението да не се извлича наркотичното вещество.

На заседанието зам.-министърът на земеделието Георги Костов заяви, че дава на децата си конопено масло за засилване на имунитета и така те не боледували. Той поясни, че у нас индустриалното отглеждане на коноп било забранено през 60-те години на миналия век заради хипивълната. По думите му канабисът е полезен от корена до върха. Костов сподели още, че бил възмутен, че когато му трябвали кълчища за мивката вкъщи, установил, че се продават само вносни от Гърция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване