03/10/16 13:53
(http://pik.bg)

Лидерът на ДРОМ отговори на Валери Симеонов с европейски поправки в Изборния кодекс

Лидерът на ДРОМ отговори на Валери Симеонов с европейски поправки в Изборния кодекс

Лидерът на партия ДРОМ и депутат от ДПС Илия Илиев взе отношение по предложенията на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Ето и изказването на Илиев от парламентарната трибуна:

"Уважаеми колеги, уважаеми господин Симеонов,

 

Във връзка с вашето предпожение, за изменение на чл.3, ал.1 от Изборния кодекс, а именно в ал.1 второто изречение се изменя по следния начин ВМЕСТО

 „ ГЛАСУВАНЕТО Е ЛИЧНО” с  „ ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И СЕ ИЗВЪРШВА ЛИЧНО ОТ ИЗБИРАТЕЛЯ”.

Уважаеми , колега Симеонов, малко фактология: от 28 стани членки в Европейския съюз, имаме едва 4 страни със задължително гласуване. Интересният факт обаче е, че и в Белгия, и в Гърция и Люксенбург, задължителното гласуване във всяка от тези страни  има история от по 100 години. За такъв дълъг период от време или 4 поколения назад гражданите на тези страни са си изградили навици, за задължително гласуване и това явно не представлява проблем, за тях, защото ясно е, че от преди 50,60, 100 години, хората не са живеели в толкова динамичен свят, в какъвто живеем сега. Това е спомогнало за лесното адаптиране към тези навици . Особено за България в която наблюдаваме абсолютно тежка социално – икономическа обстановка, което принуждава хората постоянно да пътуват извън страната. За да си изкарват прехраната и да си плащат жизнено необходимите неща: ток, вода. Всички тези фактори правят изключително трудно, за българския гражданин, да се съобразява с едно такова изискване, което вие предлагате, а именно задължително гласуване. НЕ СЛУЧАЙНО ЕДНИ ОТ НАЙ-НАПРЕДНАЛИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СТРАНИ В ЕВРОПА- ГЕРМАНИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ИСПАНИЯ и всички останали страни членки на Европейския съюз, не предпиемат промени , в тяхното законодателство, за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, защото това би изисквало създаване на абсолютно нови навици у гражданите, които трябва да бъдат съобразени с десетки фактори от новия съвтеменен и динамичен свят, които ежедневно ни поставя пред непредвидени изненади, ангажименти и пътувания, свързани с ежедневната ни работа. Въпреки гореизложеното в стани като ГЕРМАНИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ФРАНЦИЯ, в които в  законодателството им няма задължително гласуване. По моя справка не им пречи да постигат по 60-70% избирателна активност, като през 1998г. в ГЕРМАНИЯ беше регистрирана избирателна активност от 82,2 %. Така, че колега Симеонов по-добре да съсредоточим усилия, всички политически партии и общественици към едно по-доверчиво, истинско и позитивно отношение към избирателя, за да печелим ние като политици доверието и любезността на българските граждани и да отидат с любов, доверие и надежда до избирателните урни, а не да ги караме зорлям. (КАКТО КАЗВАШЕ ДЯДО МИ „ НЕ С ТОЯГАТА МОМЧЕ, ТАКА НЕ СТАВА”)

 

 

 

ЧЛ. 18

Във връзка с предложението в чл.18, да се създаде нова ал.5 със следното съдържание „ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР И МИНИСТЕРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ СЪСТАВЯТ СЪВМЕСТНИ ЩАБОВЕ (ЕКИПИ) ЗА ОПЕРАТИВНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ В БОРБАТА СРЕЩУ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, СВЪРЗАНИ С ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС. ЩАБОВЕТЕ (ЕКИПИТЕ) ДЕЙСТВАТ ПО ВРЕМЕ НА ЦЯЛАТА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ”, с оглед на това което наблюдаваме в последните години, зачестяването на „ФАКТА” купуване на гласове, считам, че има нужда от създаването на специални ЩАБОВЕ (ЕКИПИ), които да следят  и да предотвратяват всякъкви поводи, за търговия с гласове, но не в този вид, колега Симеонов, които предлагате вие. А именно главния прокурор и министера на вътрешните работи, да бъдат структурите, които ще създават тези екипи, защото представете си, че те симпатизират на една определена политическа сила, , това би създало предпоставка за пристрастност. ПОДОБНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ВКЛЮЧВА В ПОДОБНИ ЩАБОВЕ ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ВСЯКА ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНА ПАРТИЯ, ДА ИМА МЕЖДУ 1 ИЛИ 3 ЧЛЕНА В ПОДОБНА СТРУКТУРА. ТОВА БИ ГАРАНТИРАЛО ПРОЗРАЧНОСТТА НА ЕКИПИТЕ, КОИТО ЩЕ СЛЕДЯТ , ЗА СПОКОЙНОТО И ЗАКОННО ПРОТИЧАНЕ НА ИЗБОРНИЯ ДЕН.

ЧЛ.23

 

         Във връзка с предложението , за създаване на нова ал. 3 в чл. 18, а именно „СПИСЪЦИТЕ ПО АЛ.1 СЕ СЪСТАВЯТ ВЪЗ ОСНОВА НА ПИСМЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ, ДО СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС НА ЛИЦЕТО, ДЕПОЗИРАНО ЛИЧНО ИЛИ ОТ ПЪЛНОМОЩНИК С НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО ПЪЛНОМОЩНО.ЗАЯВЛЕНИЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДАДЕНО И С ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС”, считам за абсолютно не правилно и безмислено, защото информацията, за съставяне на избирателни списъци от общините я има в дирекция ГРАО и доколкото знам, тя се актуализира постоянно. КАК БИХТЕ НАКАРАЛИ ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, ДА ОТИДЕ ЛИЧНО ДО ОБЩИНАТА И ДА ПОДАДЕ ПИСМЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ. ЕДИН ВИД ДА КАЖЕ „ЕТО МЕ, ТУК СЪМ”. Факта,че този български гражданин има лична карта и има постоянен адрес в съответната община, прави абсолютно безмислено подобно действие.Според мен такова изискване би предизвикало огромен хаус у населението; КОЙ ЧУЛ,КОЙ НЕ ДОЧУЛ и въобще имаме ли представа какъв процент от хората, биха отишли собственоръчно да пададат такова заявление. Това става като все едно, да го накараш два пъти да отиде да гласува.  И като краен резултат, вместо да увеличим избирателната активност, по този начин би се намалила и то в пъти по-малко. Няколкото предложения, които давате, господин Симеонов си противоречът, защото като цяло искате, задължително гласуване, за уж увеличаване на избирателната активност, а с  предложението, което правите с чл.23, ал.3, вие правите предпоставка, за намаляване на избирателната активност в пъти".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване