03/10/16 12:08
(http://www.klassa.bg/)

Лозан Панов: Съдът не е нито на ГЕРБ, нито на ДСБ

 "Съдът не е на никого, нито на ГЕРБ, нито на ДСБ". Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред журналисти преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.
Той бе помолен на коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е овладял две ключови съдилища - Софийския градски съд (СГС) и ВКС, като е останал само Върховния административен съд, председателстван от Георги Колев. Панов обясни, че не разбира по какви критерии може някой да го свързва с който и да е формат. Все пак посочи, че ако има нещо, заради което може да се прави някаква връзка между него и ДСБ, това са конституционните промени и мнението му за необходимост за радикални промени в съдебната система.
Ако има факти за такава свързаност, нека да се посочат, за да си върша спокойно работата, призова председателят на ВКС. Той обясни, че е готов да поеме отговорността си ако има такива факти за дела, в които той или Радан Кънев са участвали или той е въздействал за решаването им.
"Председател на ВКС съм от 10 февруари 2015 г., дали имам такова влияние върху ВСС и ВКС, за да мога еднолично да издигам съдии - на този въпрос вие ще си отговорите", заяви Панов. Той подчерта, че не е човекът, който кадрува в съдебната система и че комисията за проверка на познанията и кариерното израстване на съдиите се извършва във ВСС, а съставът й се определя на случаен принцип.
"По логиката на постановените от съдилищата актове, някой може да каже, че съм човек на ГЕРБ", тъй като оправдателната присъда на Цветанов е постановена по време, когато той е председател на ВКС, добави Панов.
Необходимостта от дълбока реформа е част от отстояването на независимостта на съда, подчерта той и отново припомни, че сега заложеното разпределение на бъдещите две колегии във ВСС, не я гарантира.
Съдийската колегия следва да се попълни от 6-ма магистрати, избрани от Народното събрание и други шестима чрез пряк избор. Броят до 14 се запълва от председателите на ВКС и ВАС, чиито председатели се избират от ВСС, припомни Панов. "Това не е нормалното съотношение и това се сочи не само от мен и съсловни организации, а и от Венецианската комисия", каза още председателят на ВКС.
 
"Разбрах, че прокуратурата е била заблудена, само не разбрах дали съдът е бил справедлив", така Панов коментира изказванията на зам.-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната й група Цветан Цветанов, че главният прокурор е бил подведен по делата срещу него от наблюдаващите прокурори, а съдии, издали присъди срещу него, са получили след това повишение. Панов обяви, че отказва да участва в "театър на абсурда", визирайки тезата на Цветанов за повишаването на съдия Спас Иванчев (постановил осъдителна присъда за Цветанов за "Не-та" - бел. ред.), но тъй като и без това е въвлечен обясни, че процедурите за карирено израстване на магистратите се извършва по определен в закона ред, а решенията се вземат от ВСС. Такава теза защити и самият съдебен съвет.
Панов коментира и твърденията на главния прокурор Цацаров, чрез които той намекна, че съдът трябва да поеме своята отговорност за оправдателните присъди по т. нар. знакови дела, тъй като прокуратурата си била свършила работата по тях. По думите на Панов в България се приема, че когато някой критикува друг, това е личностно или институционално противопоставяне. Панов обясни, че с главния прокурор имат само принцини различия във възгледите.
По думите на Панов, решението дали съдебният съвет ще се самосезира във връзка с изказванията на  Борисов, Цветанов и Цацров е на самия ВСС. Самият той не би инициирал такъв дебат, защото е обвързан и с трите изказвания.
"Не, не вярвам". Така председателят на ВКС отговори на въпроса, дали вярва на думите на премиера Борисов, че Яне Янев му е изпратил есемеса. Вчера след като бе разпитан като свидетел по делото срещу бившия мин.-председател Сергей Станишев, подсъдим за загубени седем секретни документи от ДАНС, Борисов отговори, че Янев му е изпратил есемеса, който той препрати на Панов, в разгара на дебата засферата "Яневагейт" във ВСС.

dnevnik.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване