03/10/16 20:55
(http://www.klassa.bg/)

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложбата „Един поглед върху живота на малцинствата в България”

 По повод 10 март – Деня на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството, председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложбата „Един поглед върху живота на малцинствата в България” и се срещна с представители на българи, живеещи в Израел.
 
Изложбата „Един поглед върху живота на малцинствата в България” включва 30 фотографии и е организирана от Групата за приятелство България – Израел в парламента по повод Деня на Холокоста в България.
 
Холокостът е повратен момент, който коренно промени човечеството и нанесе неизлечима травма в тъканта на съвременната цивилизация, отбеляза Цецка Цачева и подчерта, че България категорично отхвърля и осъжда всякакви форми на насилие, ксенофобия и омраза. По думите й спасяването на българските евреи е един от най-хуманните актове в националната ни история, превърнал се в мерило за силата на човеколюбието, толерантността и морала. Председателят на парламента изрази безпокойството от факта, че и днес, половин век след безпрецедентния акт на ненавист към различния, светът отново е свидетел на многобройни прояви на насилие и агресия, мотивирани от етническа и религиозна омраза. Затова отбелязването на Холокоста е важно  послание към младото поколение и към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие към хората с различен етнос, религия и култура, обобщи Цецка Цачева.
 
Председателят на парламента допълни, че с образите на малките и големите герои на изложбата картината на българската толерантност е пъстра, многоцветна и завършена. Надявам се изложбата да бъде разгледана от многото граждани, които ежедневно посещават Народното събрание, защото то е най-публичната, най-откритата и най-достъпната институция в България, завърши тя.
 
Кураторът на изложбата Лойд Ник заяви, че всяка от снимките се характеризира със своята спонтанност и дава пълна представа за малцинствата в България. Фотографиите в експозицията  са дело на Огнян Панов.
 
По-рано председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря в парламента с представители на българи, живеещи в Израел. Пред тях Цецка Цачева изрази задоволство, че срещата е именно в деня, в който отдаваме заслужена почит към онези, които в години на тежки изпитания са имали куража и доблестта да заявят своя морален избор в защита на хуманизма и толерантността като непреходни човешки ценности. Не случайно ние сме една от държавите, които, както на 27 януари, така и на 10 март, всяка година отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и възпоменаваме всички жертви на Холокоста, подчерта председателят на парламента.
 
За българите това е не само ден, посветен на паметта на жертвите, но и на почит и преклонение пред гражданската доблест на спасителите, на онези праведници, които са рискували живота и благосъстоянието си, за да помогнат на своите съграждани, заяви Цецка Цачева. Разбира се, винаги с тъга си спомняме и за трагичната съдба на 11 343-ма евреи, които България не успя да спаси и бяха прехвърлени в лагерите на смъртта от териториите на Македония и Северна Гърция, добави тя.
 
Представителите на българските евреи в Израел отбелязаха, че се чувстват задължени да разказват за смелостта и доблестта на българите, които единствени в Европа и въпреки тежките условия, категорично са се противопоставили на изтреблението на евреите. Този факт трябва да се знае и да се помни, добавиха те.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване