03/10/16 06:55
(http://www.klassa.bg/)

Психология на отложеното потребление

 Депозитите от чужбина са се удвоили за година

 

Депозитите на домакинствата са се удвоили в годините на кризата - от 21,956 млрд. лева в края на 2008 г. вече са 42,086 млрд. лв. в началото на тази година. Нарастват и депозитите на юридически лица - на фирмите.

Основното обяснение, което се налага, е, че това е една от проявените форми на икономическата депресия, т.е. на

липсата на

ефективно

приложение на

каквито и да е

финансови активи Фондовият пазар е в нокаут за цялото това време (впрочем не само в България), така че вложението в банки си остава единствената разумна възможност, поне у нас. Вероятно някой брокер на недвижимост ще каже колко е хубаво да вземат да си купят някоя недвижимост, защото може би ще ѝ се качи цената до края на годината, но това не е сигурно. Плюс това тази недвижимост има разходи.

Интересно явление, което заслужава да се отбележи, е, че нарастват депозитите на чуждестранни граждани и юридически лица в България. Като дял в общите депозити е под 10 на сто, но като ръст има удвояване за година.

Това се дължи на факта, че у нас, макар исторически да са на най-ниското ниво от 90 г. насам, все пак лихвите са десетки пъти по-високи от лихвите в еврозоната. Пред

риска да плащат

за съхранение

на пари

(както става при отрицателна лихва), чуждестранни депозитори работят все повече с български банки.

Депресията предизвиква страх и у средните класи се появява тенденция за замразяване на потреблението и отлагането му. Това е явление, изследвано в класическия период на Великата депресия. Отложеното потребление е тревожен белег за икономиката. (Трябва все пак да се има предвид социалната стратификация на тези депозити - те са на една част от населението, а друга няма никакви депозити, напротив, намира се на нетен кредит.)

Но не толкова отложено потребление, колкото отложените вложения са

основната

причина за ръста

на депозитите

Голяма част от собствениците на депозити са едни пасивни инвеститори. Продал съм например на баба си нивите, изкарал съм 2 милиона, държа ги в пет банки и не смея да ги вложа никъде.

За пасивен

инвеститор

депресията е

ужас,

трябва да смята с отрицателна доходност.

Или - давал съм три апартамента под наем и уплашен, че при депресията изключително трудно се събират наеми, съм ги продал и парите ги държа в банкова сметка, за да не загубя. Или съм купил акции, видял съм, че в депресията са спаднали с 50%, по някое време са се качили с 30% и аз взема, та ги продам. Страхова реакция.

Ако продължи депресията, ще продължат да се увеличават и депозитите.

Вярно, че икономиката расте, но сме далеч от предкризисния връх. Българските производители имат относително добро развитие, но без грандиозни проекти и разширяване на пазарите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване