03/10/16 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Разпознават терористите по знака V за победа

 Терористите и вражеските бунтовници са трудни за идентифициране, защото често прикриват лицата си с шалове и маски. Нов алгоритъм показа изненадващо обещаващи резултати, имайки възможността в да идентифицира лицата по техния характерен „V за победа” знак с пръстите.
Пръстовите отпечатъци се смятат за върха на биометричното профилиране, но тази област се разви значително през годините. Днес, хората могат да бъдат идентифицирани според уникалната форма на телата им, както и ушите, очите, носа и дори формата на задника. Възможно е също така да се идентифицира самоличността на дадено лице въз основа на тембъра на гласа или начина по който ходи.

Благодарение на работата на Ахмад Хасанат от йорданския университет Mu'tah може да се добави още една биосигнатура към списъка, знакът "V за победа".

Може да изглежда случайно, но според Technology Review, един от най-ужасяващите образи на 21-ви век „е образ на човек, в пустинни или военна униформа показващ знака „V за победа” с вдигната ръка, докато стои над обезглавено тяло на западна жертва.” Преувеличено, със сигурност, но добре изразена позиция. Лицата на тези размирници обикновено са неясни, което прави идентификацията им трудна. Тук новия биометричен инструмент влиза в употреба.

За да разработи инструмента, Хасанат избира 50 доброволци и снима дясната им ръка показваща знак V. Получавайки тези данни, учените определят три различни показателя, крайните точки на два пръста, най-ниската точка между тях, както и две точки на дланта. Въоръжени с тази информация, учените анализират различни триъгълни форми между точките, както и други измервания. Статистически техника е използвана за да се създадат 16 различни характеристики, полезни за идентификация. Накрая, машинен алгоритъм е бил обучен да разпознава различни знаци V.

Техниката позволява на изследователите успешно да идентифицират лице с точност от 40 до 90 процента в зависимост от качеството на изображението, и променливи, като разстоянието.

Това е обещаващо начало. Но Хасанат и екипът му ще трябва да докажат, че инструментът може да работи с много по-голяма база данни и, че не показва твърде много неверни положителни резултати, което изглежда доста вероятно. Разумно е да се предположи, че хората, които не желаят да бъдат идентифицирани просто ще спрат да показват с пръсти знака V.

Източник: "Монитор"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване