03/11/16 10:40
(http://pik.bg)

АБВ започна съдебната реформа (снимки)

АБВ започна съдебната реформа (снимки)

Партията на Георги Първанов започна дискусия за промени в сектора на административното правораздаване. Срещата бе направена в сградата на Народното събрание, на която присъстваха магистрати от Висшия административен съд.

Водещ на срещата бе заместник- председателят на партията Румен Петков, който заяви, че организират тази дискусия, за да продължат реформите в правосъдието.

"За нас е важно да се осъществява реформата с участието на магистратите. Тя не може да бъде изчерпана с промените в Конституцията. Още миналата година през април стигнахме до извода, че промените са първа стъпка, но реалната такава, са промените в законодателството и ще направят максимално бързо правораздаването", заяви Петков. 

Той похвали новия министър на правосъдието за бързо направения съвет, на който да се чува всяка една идея, на който се внасят актове, които няма впоследствие да бъдат преразглеждани. Петков похвали и колегата си от АБВ Божидар Никифоров, който заедно с негов екип е работил по всички тези предложения. Те от своя страна имат за цел да улеснят работата на ВАС, която в момента е изключително тежка и натоварена. 

Заместник-председателят на ВАС Румяна Монова представи стряскащи цифри за разгледаните дела само за изминалата година, които са били 15 хиляди, от които 14 500 са приключени. "Ние приемаме всички конструктивни предложения, които могат да улеснят работата ни", заяви Манова. "Ние се занимаваме и с тълкувателна дейност. В продължение на 6 години делата ни нарастват двойно. Делата толкова бързо се променят, че някои норми остават неясни и се налага тълкуването им така, че да се прилагат еднакво от съдилищата", добави още Манова. 

От министерството на правосъдието заявиха, че са взели решение на следващото заседание всички предложения направени от страна на АБВ ще бъдат разгледани. 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване