03/11/16 20:35
(http://www.klassa.bg/)

Австралийска пеперуда има рекорден брой зрителни клетки

 Разновидност на пеперудата лястовича опашка, която се среща в Австралия, държи рекорд за най-голям брой зрителни клетки в окото на насекомо, посочват учени, цитирани от ABC News. Екипът, чието проучване е публикувано в журнала Frontiers in Ecology and Evolution, посочва, че видът Graphium sarpendon има не по-малко от 15 класа фоторецептори. „До момента най-големият брой фоторецептори, наблюдавани при едно насекомо беше девет,“ казва проф. Кентаро Арикава. „Петнадесет е рекорд,“ добавя той. „Всички фоторецептори се използват едновременно за засичане на цвят, яркост, движение и форма.“
Хората имат четири класа фоторецептори, сред които три вида за цветно зрение и рецептори, специализирани за форма, движение и промяна на осветеността. Големите, сложни очи на пеперудите не виждат така ясно като човешките, но пък виждат по-добре широка панорама, бързо движение, поляризация и нюанси на цветовете.
Проф. Арикава и колегите му са открили, че определени подвидове на Graphium sarpendon притежават седем различни клетки само за идентифициране на цвят, включително ултравиолетово, сино, червено и два вида рецептори за зелено.
Екипът е маркирал с багрило местоположението на различните фоторецептори и е установил, че по-голямата част от рецепторите за цвят се намират на страната на окото, която гледа надолу. Учените смятат, че това вероятно е полезно за откриване на богати на нектар цветове, както и на шарките на крилете на потенциални партньори за чифтосване. Зрителните клетки, разположени на горната страна на окото са най-вече клетки, чувствителни към зелена светлина и бързи движения. Това може да помага за разпознаване на хищни птици и други пеперуди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване