03/11/16 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи са заснели най-детайлното досега изображение на диска от прах на умираща звезда

 Началото и краят на звездния жизнен цикъл си приличат. Около младите звезди има диск от газове и прах, привлечени от гравитационната сила на звездата. Около възрастните звезди има пръстен от газове и прах, изхвърлен от звездата - издухан от звездните ветрове, когато тя преминава през фазата на червен гигант, пише CNET. 
Тези пръстени са едни от най-интересните обекти за земните учени. Те ги изследват и сравняват, за да разберат повече за удивителните фази на звездната еволюция. Дисковете на младите звезди са близо до Земята и могат да бъдат наблюдавани, но дисковете на старите звезди са малко и далече. 
Наскоро астрономи са имали възможност да извършат най-детайлните досега изследвания на диск на възрастна звезда. Звездата IRAS 08544-4431 е гигант в процес на загуба на маса. Тя се намира на приблизително 4000 светлинни години от Земята в посока към съзвездието Корабни платна в южното полукълбо. Звездата е част от двойна система. 
Международен екип от астрономи е заснел най-контрастното и най-детайлно до момента изображение на диска на умираща звезда. Учените са използвали обсерваторията VLT (Very Large Telescope) в Чили. Нова техника е направила възможно да се отстранят звезди от изображението, за да се разкрие какво се намира около тях. 
„Комбинирайки светлина от няколко телескопа на VLT, генерирахме изображение с поразителен контраст, еквивалентът би бил телескоп с диаметър 150 метра,“ казва Жак Клъска от Ексетърския университет във Великобритания. „Резолюцията е толкова висока, че бихме могли да определим размера и формата на монета от едно евро от разстояние 2000 километра.“
Резолюцията е позволила на екипа да види за пръв път вътрешния ръб на пръстена около звездата. Учените с изненада са открили, че втората звезда в двойната система вероятно притегля в орбитата си материала, изхвърлян от IRAS 08544-4431. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване