03/11/16 01:59
(http://www.dnevnik.bg/)

Бивш руски министър е умрял във Вашингтон от удар по главата


Михаил Лесин, бившият министър на печата на Русия и бивш ръководител на холдинга "Газпром медия", е починал от наранявания по главата, получени от силен удар. Освен това следи и рани от тежки удари са открити по врата, тялото, ръцете и краката.
  Това се казва в кратко съобщение на главният съдебен  лекар и полицията на Вашингтон, където тялото на Лесин бе открито през ноември в хотелска стая.
Няма твърдение за убийство, самоубийство или инцидент, а само се казва, че разследването продължава.
Преди няколко месеца руският държавен канал RT цитира членове на семейството му, според които 57-годишният Лесин бил починал от инфаркт в района на площада "Дюпон съркъл". Мястото е известно с множеството посолства, резиденции на дипломати, централи на неправителствени и лобистки организации, както и център на хомосексуалната общност още от 70-те години.
Причината за визитата му във Вашингтон и до днес не е известна. През последните месеци той пребиваваше на западния бряг на САЩ, където от години семейството му живее в Лос Анжелис и притежава имоти за около 28 милиона долара.
Лесин бе министър на печата в началото на управлението на президента Владимир Путин в периода 1999-2004 г., после бе за 5 години съветник на държавния глава, а през 2013 г. оглави за няколко месеца медийния бизнес на "Газпром". Той 20 години бе ключова фигура в медийния бизнес, участва в прехвърлянето към "Газпром" на цялата медийна група "Медиа мост" на олигарха Владимир Гусински срещу спиране на съдебното преследване срещу него и бе съосновател на Vi , най-големият търговец на реклама в страната, контролиращ около 80% от телевизионната реклама.
Лесин също така бе критикуван, че е един от наложилите цензура в руските медии и е допринесъл за задушаването свободата на словото в Русия.
Първоначалните съобщения за смъртта му бяха, че когато камериерката открила тялото сутринта на 5 ноември, не са забелязани следи на насилствена смърт. Посолството на Русия заяви, че стаята в Dupont Circle Hotel е била наета на негово име, но в нея не са открити никакви негови лични документи.
Съдебните медици тогава казаха, че установяването на причините за смъртта може да отнеме до 90 дни, но след изтичането им те заявиха, че нямат окончателен отговор и продължават анализите.
В четвъртък руското външно министерство веднага поиска разяснения от Вашингтон защо посолството не е получавало информация за хода на разследването, след като на няколко пъти е искало такава.
  Говорителката Мария Захарова написа в профила си във "Фейсбук", че ако се потвърди написаното от "Вашингтон пост", съответните руски органи ще предложат на американската страна международна правна помощ.
Когато през 2015 г. изненадващо напусна най-високия пост на "Газпром медия", от холдинга обясниха този ход на Лесин със семейни причини. Но източници на деловия всекидневник "Ведомости" казаха, че е имало негови разногласия с ръководството на федералните телевизионни канали и че е имало поредица оплаквания от него, стигнали до Путин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване