03/11/16 14:43
(http://pik.bg)

БСП ще подкрепи синдикатите в исканията им

БСП ще подкрепи синдикатите в исканията им

Днес КНСБ и КТ "Подкрепа" направиха среща освен с ГЕРБ и Реформаторите, така и с БСП-Лява България. както обявиха после - разговорите били изключително ползотворни и за трите страни. 

"Изключително полезна среща, нашите представители от европейския парламент категорично се присъединяват към инициатива на Европейската конфедерация, че трябва да поощрим категорично правото на синдикално учредяване за законово равнище. Това беше нашата ясна позиция, което е свързано за промени в българското законодателство. Извън основните теми, бяха поставени редица други въпроси - защо все още трудът е подложен на много тежък натиск. И ограниченията за синдикално сдружаване са част от възможността за прокарването на този натиск в България. Смятам, че в това отношение ние и синдикатите имаме воля да прокараме не само европейските директиви. Трябва да отидем отвъд това, защото българските граждани са подложени на голям натиск от капитала и корпорациите", заяви след срещата председателят на БСП Михаил Миков. 

Той бе придружен и от евродепутата от левицата Илияна Йотова, която каза, че позициите им съвпадат по отношение на командированите работници. "Независимо от обещанията на г-н Юнкер тази директива да бъде продължена, ние искаме еднакви права, както за местните работници, така и за командированите.

Извън това обаче като социалисти и демократи ние също имаме резерви по отношение на постъпките, които бяха направени от Великобритания с предстоящия референдум. Смятам, че има опасност и риск от загуба на социални права и от нарушаване на трудовото законодателство. Според нас това може да бъде използвано от всеки европейски лидер, когато има проблеми в собствената си страна", каза Йотова. 

Председателят на КНБС Пламен Димитров също бе доволен от подкрепата на БСП. "Договорихме с БСП контактна група, която да продължи да работи по конкретни проблеми, които тук споменах част от тях и европейски и в национален мащаб, да задълбочат и да формулират конкретни предложения за законодателни инициативи и други такива алтернативни политики", заяви синдикалният лидер. 

Колегата му от КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис допълни, че от БСП са дали своето обещание за помощ при създаването на две съвсем нови институции от гледна точка на спазване на трудовото законодателство - едната е работнически инспектор, а другата изграждане на специализирани трудови съдилища.

"Коментарът ми ще бъде съвършено кратък - каква е разликата между всички нас, които подехме тази инициатива и уважаемите ми колеги от Реформаторския блок? Разликата е, че ние отдавна сме надживели онзи етап, в който решавахме вътрешнополитически проблеми, интриги и кризи на гърба на националните интереси", заяви Йотова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване