03/11/16 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Европейският парламент прие резолюции за Черна гора и Македония

 Евродепутатите смятат, че ако Бивша югославска република Македония намери изход от политическата безизходица, проведе честни и свободни избори и възстанови процеса на реформи, няма да има пречки пред страната да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това се казва в гласувана днес резолюция, за която информира в прессъобщение ЕП. В отделна резолюция евродепутатите приветстват стабилния напредък на Черна гора в присъединяването към ЕС.

Докладчикът на ЕП Иво Вайгъл заяви по отношение на Македония, че страната е изправена пред критичен момент. Тя не само беше накарана да чака прекалено дълго на вратата на ЕС като кандидат, а и се сблъска с предизвикателството на хилядите бежанци на своята граница, каза той.

"Дошло е времето страната да направи нова стъпка към Евро-Атлантическа интеграция и започне преговори за присъединяване към ЕС, ако изборите се проведат в съответствие с демократичните стандарти", посочи още той.

Резолюцията за Бивша югославска република Македония, която бе приета с 404 гласа "за", 76 "против" и 29 "въздържал се", призовава политическото ръководство за пълно прилагане на политическото споразумение от юни/юли 2015 г. и за незабавно провеждане на реформи. Това би помогнало на страната да превъзмогне политическата криза, да се подготви за предсрочни свободни и честни избори, насрочени за 5 юни 2016, и да проправи пътя към началото на преговорите за присъединяване към ЕС - нещо, което се чака вече от десетилетие.

Евродепутатите също така отбелязват, че БЮРМ е "действала като отговорен партньор в справянето с огромния поток на мигранти и бежанци", над 500 000 от които са минали транзитно през нея през изминалата година. Резолюцията допълнително посочва, че Европейската комисия трябва да осигури по-голяма подкрепа за опазването на границите на страната.

Евродепутатите изразиха своята тревога относно широко разпространената корупция, по-конкретно в държавните и местни администрации, обществените поръчки и финансирането на политическите партии. Те призовават правителството да се бори с корупцията повсеместно, а не селективно.

Докладчикът за Черна гора Чарлс Танок заяви, че тази страна продължава да е добрата новина на Западните Балкани и изрази задоволство, че резолюцията отразява това. "2016 г. е много важна година за Черна гора. Тогава се навършват десет години от обявяването на независимост, страната се готви за парламентарни избори и е в процес на решаващи преговори по отношение на потенциалното си присъединяване към НАТО", отбеляза той.

Евродепутатите приветстват стабилния напредък в преговорите за присъединяване към ЕС с Черна гора, но отбелязват, че корупцията продължава да представлява сериозен проблем, най-вече в сферите на обществените поръчки, здравеопазването, образованието, урбанизма, приватизацията и строителния сектор.

Те призовават Черна гора "да направи борбата с корупцията свой приоритет" и приветстват създаването на агенция за борба с корупцията.

Евродепутатите също така поздравяват Черна гора за приноса в ръководените от ЕС мисии за справяне с кризисни ситуации и прилагането на международните ограничения, включително тези, в отговор на незаконната анексия на Крим от Русия и събитията в Източна Украйна. Накрая, депутатите "приветстват решението на НАТО да покани Черна гора да се присъедини към съюза".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване