03/11/16 08:21
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ изненада с агресивни стимули за икономиката

 

Занули основната си лихва, дава нови евтини заеми на банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали основните си лихви, увеличи програмата си за изкупуване на облигации и предложи нови евтини дългосрочни заеми на банките, предприемайки неочаквано агресивни стъпки, целящи повишаване на инфлацията и съживяване на икономическия растеж в еврозоната, предаде Асошиейтед прес.

Решенията на банката в голяма степен надхвърлиха очакванията на анализаторите, което показва, че финансовата институция е решена да окаже въздействие и да избегне разочарованието на пазарите, както се случи на заседанието на 3 декември, когато обявените мерки бяха възприети като недостатъчни. Фондовите пазари скочиха днес след обявените решения на ЕЦБ.

Основната лихва на банката е понижена от 0,05 процента до историческите нула процента - една предимно символична стъпка. Лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, става минус 0,40 процента спрямо въведените през декември -0,30 на сто - неконвенционална мярка, целяща да накара банките да отпускат заеми вместо да трупат кеш. ЕЦБ увеличи програмата си за изкупуване на облигации от 60 на 80 милиарда евро месечно, което ще вкара още новонапечатани пари в икономиката.

Освен това банката прибави корпоративни облигации към активите, които може да купува, което разширява евентуалния обхват на програмата за изкупуване на активи, допълни БТА. ЕЦБ обяви и дългосрочни евтини заеми с падеж до четири години в подкрепа на банките.

По-голямото кредитиране ще насърчи растежа и ще вдигне инфлацията от сегашното обезпокоително равнище, което е минус 0,2 процента. Намаляването на лихвите и останалите мерки сочат колко далече е ЕЦБ от постигането на целевата лихва, която е малко под 2 процента.

ЕЦБ може да понижи още повече лихвите си, ако е необходимо, заяви след днешното заседание по паричната политика нейният председател Марио Драги, цитиран от Франс прес. Той допълни, че лихвите ще останат ниски дълго време, във всеки случай доста след края на програмата за изкупуване на облигации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване