03/11/16 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Изкуственият интелект на Google с втора победа срещу шампиона по Го

 Базираната на изкуствен интелект програма AlphaGo на Google победи един от най-добрите играчи на Го в света за втори път, пише BBC News. Състезанието, състоящо се от пет игри се смята за ключов тест за постиженията на учени и инженери в сферата на изкуствения интелект. След мача Ли Седол каза: “Вчера бях изненадан, но днес просто нямам думи. Струва ми се, че днес AlphaGo изигра почти перфектна партия. Ако проследим как беше изиграна играта, признавам, че беше чиста загуба от моя страна.” Ли Седол е смятан за шампион по Го. През дългата си и успешна кариера той е постигнал множество победи. 
Компютър победи световния шампион по шах през 1997 година, но Го се счита за по-сложна игра. В четвъртък вестник Korea Times писа, че в Корея са започнали да наричат AlphaGo “майстор Изкуствен интелект”. Остават още три игри, но Google се нуждае от още само една точка, за да бъде обявен за победител. Наградата е един милиона долара. 
Играта Го е произлязла от древен Китай преди няколко хиляди години. Използвайки черни и бели камъни върху квадратна решетка от линии, играчите печелят точки, като заобиколят фигурите на опонента си със своите. Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчите могат да направят избор измежду 200 хода, докато в шаха възможностите са около 20. В играта Го има повече възможни ходове от атомите във Вселената, според екипа на DeepMind, който е разработил AlphaGo. Понякога е изключително трудно да се определи кой печели и голяма част от най-добрите играчи се уповават на инстинкта си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване