03/11/16 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Лувърът и Райксмузеум ще излагат съвместно платната на Рембранд, закупени от Ротшилд

 Двойка картини на Рембранд в пълен ръст, които бяха частна собственост в продължение на 130 години, бяха изложени в Париж, след като бяха закупени съвместно от парижкия Лувър и от амстердамския Райксмузеум, предаде Ройтерс.

Картините датират от 1634 година и на тях са изобразени амстердамският търговец Мартен Солманс и неговата съпруга Опиен Копит. Те били изобразени от великия художник по случай сватбата им и представляват христоматиен образец за неговото творчество.

Портретите били закупени от барон Гюстав Ротшилд през 1877 година и били съхранявани във Франция. За тези две творби музеите заплатиха съвместно 160 милиона евро. Те ще бъдат излагани последователно пет и осем години в двата музея. Картините ще трябва да бъдат показвани винаги заедно. В Лувъра те ще останат първоначално три месеца, след което ще бъдат изпратени за реставрация.

Двете изображения в пълен ръст с доминиращи черно-бели краски са над два метра високи. Те бяха представени в присъствието на френския президент Франсоа Оланд, на холандския крал Вилем-Александър и на кралица Максима по време на посещението им в Париж.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване