03/11/16 11:24
(http://www.dnevnik.bg/)

Митов: Не е забранявано или ограничавано богослужението на български език в църквите ни в Одрин


Богослужението на български език в българските църкви "Свети Георги" и "Свети Константин и Елена", които са в диоцеза на Вселенската патриаршия, не е забранявано, нито ограничавано. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпроса на лидера на БСП Михаил Миков.

Миков посочи, че при посещението му в края на ноември за годишнината от смъртта на първия български екзарх Антим в Одрин е разбрал "с голяма тревога, че известният Вяартоломей, който беше награден в България, ограничава службата на български език, а българите в Одрин не желаят да посещават църковно служение на гръцки език". По какъв начин Външното министерство ще осигури на българите в Одрин църковно служение на български език, попита той Митов.

Външният министър отбеляза, че въпросът засяга отношенията между Българската православна църква и Вселенската патриаршия и съгласно Конституцията религиозните институции са отделени от държавата. Но извършената от Външно министерство проверка установила, че служението на български език не е забранявано или ограничавано, каза той. По думите на външния министър, който се позова на отец Александър Чакър, подобни твърдения се разпростанявали от "отделни хора, вероятно изпаднали в заблуждение".

Митов добави, че по-подробна информация може да даде Светият синод. И обеща, че Външното министерство ще продължи да следи чрез Генералното ни консулство в Одрин развитието на ситуацията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване