03/11/16 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Моника Маковей посяга и към хазната ни

 

Заговори за малцинство на сънародниците й в България. Колегата й в ЕП Емил Радев: Това е скандална намеса във вътрешните ни работи

Скандалната евродепутатка и бивш министър на правосъдието в Румъния Моника Маковей отново си позволи да се бърка във вътрешните политики на България. След като се вживя в ролята на ментор по отношение на съдебната система у нас, близката до партията на Иван Костов ДСБ и протестърските среди около провалилия се като министър Христо Иванов представителка на северната ни съседка в ЕП си позволи даже да се меси в разпределението на националния ни бюджет. Тя поиска повече права и пари за румънските роми у нас, но мераците й набързо бяха попарени от кабинета.

Маковей настоява България да признае „румънското малцинство“ в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин. „Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и

 

да бъдат третирани като национално малцинство

 

в съответствие с международното право”, пише ексминистърът със скандална слава, която бе обвинена във вмешателство в работата на съдебната власт в Румъния. Маковей твърди, че липсата на финансова подкрепа от страна на българската държава пречело на румънската общност да отстоява политическите и културните си интереси. В скандалното си писмо тя вини България, че не осигурявала възможност на нейни сънародници от ромски произход, които живеят във Варненска област, да учат на родния си език. „Усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език бяха възпрепятствани от Министерството на образованието на България”, твърди още Маковей. Нещо повече, тя настоява страната ни да изготви специален бюджет за румънците у нас. Със средствата трябвало да се организират курсове за изучаване на родния им език в училищата и университетите.

В отговор на писмото на Маковей социалният министър Ивайло Калфин припомни обаче, че

 

България е еднонационална държава

 

и национални малцинства не съществуват. „Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение“, обяснил вицепремиерът на заседанието на МС в сряда, на което е повдигната темата, става ясно от стенограмата. „Писмото, изпратено от Моника Маковей, с което иска повече права за румънските цигани в България, е скандална намеса в българските вътрешни работи“, възмути се от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в коментар пред агенция Фокус. Той е категоричен, че проблем с румънското малцинство у нас няма. „Хората, които твърдят, че са с румънски произход, в никакъв случай не са роми и за тях е обидно да ги наричат така“, заяви още Радев.

Прокламираната у нас като „боркиня срещу корупцията” румънка Моника Маковей всъщност

 

има доста скандална слава в родината си

 

Докато в България Маковей е представяна едва ли не за румънската Жана д'Арк, преборила корупцията при комшиите, всъщност се оказва, че сънародниците й дотолкова не я харесват, че едва 4,4% от тях я подкрепят при опита й да стане президент миналата година. А според критиците й във времето, в което е правосъден министър – 2004 - 2007 г., е разпъвала чадър над благодетеля, на когото дължи кариерата си – тогавашния президент Траян Бъсеску, и кохортата около него. Благодарение на метлата, с която е прочистила за свои хора цялата правосъдна система, пък е успяла да осигури на Бъсеску и на себе си пълно спокойствие до смяната в президентския дворец през ноември 2014 г. Името на Маковей беше замесено в скандал и през 2008 г., когато от офиса на главния прокурор изтича документ, обвиняващ Моника Маковей в „повтарящо се неглижиране на случаи и повтарящо се отлагане на решаването им” във времената до 1997 г., когато самата тя е била държавен обвинител.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване