03/11/16 09:59
(http://pik.bg)

Нивото на река Дунав при Лом продължава да се повишава

Нивото на река Дунав при Лом продължава да се повишава

Нивото на река Дунав продължава да се повишава и тази сутрин достигна 782 сантиметра, като повишението за последното денонощие е 6 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Лом.

От общината в Лом посочиха, че от два дни е въведена втората степен на готовност за действие - "постоянно наблюдение".

Експерти от общината и от фирмата "Напоителни системи" обхождат дигите и проверяват здравината им, както и изправността на помпените станции по брега на реката. Измененията на нивото се следят на всеки час. Ако Дунав при Лом достигне ниво 850 сантиметра, ще започне изграждане на временна защитна дига в района на пристанището, където има нисък участък и водата би могла да нахлуе в града. Засега нивото на Дунав е близо до нормално за пролетния сезон, а в близките дни се очаква леко повишаване.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката бе отчетено при Лом на 13 април 2005 година - 975 сантиметра. Тогава водата заля крайдунавския парк и отделни части от крайречните квартали, но благодарение на изградените временни защитни диги не достигна до центъра на града.

През следващите години по брега на реката беше изградена защитна стена, дълга 1,1 километра, която осигурява защита при нива до 920 см.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване